davos

Merkel plaatst zich in Davos lijnrecht tegenover Trump

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©AFP

De Duitse bondskanselier roept op internationale instellingen zoals het IMF en de Wereldhandelsorganisatie te hervormen, zodat ze gered kunnen worden van aanvallen uit nationaal eigenbelang.

‘Ik sta voor u als iemand die gelooft in de internationale orde, die niet stopt bij de Europese Unie’, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag op het Wereld Economisch Forum in Davos. Daarom roept ze op internationale instellingen zoals het IMF en de Wereldbank te hervormen, zodat ze kunnen overleven.

Net zoals de Japanse premier Shinzo Abe drie uur voor haar, stond Merkel op het hoofdpodium van het WEF met een boodschap die lijnrecht inging tegen de Amerikaanse visie dat het legitiem is om buitenlands beleid alleen maar te stoelen op nationaal eigenbelang. Het probleem daarmee is, zei Merkel, dat andere landen ook hun nationaal eigenbelang hebben.

Wereld Economisch Forum 2019 | Politieke speeches

Max Weber

Merkel legde uit dat internationale instellingen zoals de Verenigde Naties (VN) zijn opgericht door mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Ze noemde het lichtzinnig hun beslissingen in twijfel te trekken, omdat ze uit ervaring handelen. Volgens Merkel hebben internationale instellingen zoals de VN, het IMF, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie, de OESO en de G7 ontegensprekelijk een betere plek gemaakt van de wereld.

‘Ik zie mezelf in de traditie van de Duitse socioloog Max Weber’, vervolgde de bondskanselier. ‘Die zegt dat politici ethisch moeten handelen en dat een compromis het resultaat is van politici die zich verantwoordelijk gedragen.’ Ze laakte dat het politieke compromis een te negatieve bijklank heeft gekregen, ook in de internationale politiek.

Dat er onrust is, komt volgens haar door naweeën van de financiële crisis en door de traagheid waarmee internationale instellingen zich aanpassen aan een veel sneller veranderende wereld.

Afspraken

Net als Shinzo Abe drong ze er op aan internationale afspraken te maken over data, die gaan van privacy tot intellectuele eigendom. Nu zijn die data in handen van Amerikaanse privébedrijven of van de Chinese overheid, merkte ze op. Ze pleitte voor de Europese tussenweg, waarbij de rechten van het individu centraal staan.

‘Ik sta hier met een helder engagement voor internationale samenwerking’, zei Merkel. ‘Het zal moed vragen, maar het moet. Alle andere opties leiden uiteindelijk tot verwoesting. We mogen niet toestaan dat de internationale rechtsorde uiteenvalt, omdat er twijfel rijst over haar bestaansrecht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie