davos

Michel: 'Davos ligt niet wakker van lopende zaken'

Charles Michel sprak onder andere met Lufthansa-ceo Carsten Spohr. ©BELGA

Op het Wereld Economisch Forum in Davos liggen de buitenlandse investeerders niet wakker van de Belgische regeringscrisis, stelden de Belgische toppolitici vast.

Op het Wereld Economisch Forum in Davos ontvingen koning Filip, premier Charles Michel en Vlaams minister-president Geert Bourgeois woensdag zoals volgens de jarenlange traditie buitenlandse investeerders op een receptie.

Dat de federale regering in lopende zit, is daarbij volgens de premier geen probleem. ‘Ik krijg er geen vragen over’, zei Michel. ‘De interne politieke realiteit van België wordt niet als een drama gezien.’

Michel en Bourgeois speelden de Ineos-investering van drie miljard euro in de Antwerpse haven uit als bewijs dat België aantrekkelijk is voor investeerders.

De interne politieke realiteit van België wordt niet als een drama gezien.
Charles Michel
Premier

Beiden gaven ook een boodschap dat ze achter internationale samenwerking staan. Bourgeois zei dat Vlaanderen voorstander is van vrije en faire wereldhandel. Michel zei dat hij het Europese project in het hart draagt en het in deze ‘tijden van verwarring’ zal verdedigen tegen populisme en extremisme.

De premier zag onder meer Carsten Spohr, de topman van Brussels Airlines-eigenaar Lufthansa. Hij ontmoette ook Christophe Weber van Takeda, dat biotechbedrijf Tigenix overnam.

Met BBC-topman Tony Hall sprak Michel over een mogelijke hub van de Britse openbare omroep in Brussel, om zo na de brexit geen problemen te hebben met uitzendlicenties voor de eurozone. 'België staat vaak op de shortlist van bedrijven die zich na de brexit willen verankeren in de Europese Unie', aldus de premier.

Michel sprak, net als het Belgisch vorstenpaar, ook met Jack Ma, de oprichter van de Chinese onlinereus Alibaba, en Daniel Zhang, de opvolger van Ma. Tijdens de ontmoeting kwam onder meer de investering van het Chinese bedrijf in Luik ter sprake. De Chinezen gaan op de Luikse luchthaven een Europese hub vestigen, zo kondigden ze in december officieel aan. 

Het vorstenpaar in Davos had ook ontmoetingen met de Amerikaanse voormalige vicepresident Al Gore en Jim Hagemann-Snabe, voorzitter van Siemens en Maersk.

Belgische 'Power Reception' in Davos

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie