1. Dossiers
 2. Davos 2020

Davos | Ursula von der Leyen: handelsakkoord EU-VS mogelijk 'binnen enkele weken'

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie had in Davos 'een zeer goed gesprek' met president Donald Trump.
 • De jaarlijkse bezetting van Davos

  Elk jaar opnieuw wordt het hele dorp Davos overgenomen door het Wereld Economisch Forum. 

  Wonen in Davos | Wat als je dorp elk jaar verandert in een 'lustiger Zirkus'?

 • Davos vandaag

  Bart Haeck blikt terug op woensdag en kijkt vooruit naar wat donderdag op het programma staat op het Wereld Economisch Forum in Davos: toespraken van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en van de Duitse bondskanselier. 

  Davos Vandaag | Trump dreigt met heffingen tegen EU

 • Ursula von der Leysen had 'zeer goed gesprek' met Donald Trump

  Von der Leyen hoopt op handelsakkoord met VS "binnen enkele weken"

  De Europese Unie en de Verenigde Staten zouden 'binnen enkele weken' een handelsakkoord kunnen bereiken. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag op het World Economic Forum in Davos laten verstaan.  Volgens von der Leyen had ze dinsdag in Davos 'een zeer goed gesprek' met de Amerikaanse president Donald Trump. 'We voorzien binnen enkele weken een akkoord te hebben dat we samen zullen ondertekenen', verzekerde de Commissievoorzitter.

  Tech en energie

  Volgens de Duitse dekt het akkoord zowel handel als technologie en energie. 'We hebben er allebei geen baat bij om ons gedurende maanden in handelsgeschillen te verliezen, daarom is het verstandig om nu te onderhandelen, feiten met elkaar te bespreken, de onderhandelingen af te sluiten en te ondertekenen', voegde von der Leyen toe. 

   Woensdagochtend had Trump nog gedreigd met een nieuw handelsoffensief tegen Europa. Zo rakelde hij in een gesprek met televisiezender Fox News opnieuw extra douaneheffingen op Europese auto's op.  Minister van Financiën Steven Mnuchin koppelde de dreiging van nieuwe heffingen op auto's niet aan een nieuw handelsakkoord, maar aan de belasting van de digitale sector. Daarover zit Washington al maanden op ramkoers met Frankrijk, dat zo'n taks ingevoerd heeft maar nog niet heeft geïnd. Voor Duitsland zouden Amerikaanse heffingen op auto's dan weer een klap zijn. 

 • Donald Trump dreigt met invoerheffingen

  Na het afsluiten van een handelsakkoord met China, wil de Amerikaanse president Donald Trump zich concentreren op de onderhandelingen met de Europese Unie. Zonder een akkoord zal Washington 'heel hoge invoerrechten' opleggen op Europese auto's en andere goederen. Dat zei Trump woensdag in interviews met Amerikaanse nieuwszenders in de marge van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos.

    Aan CNBC zei Trump dat 'de VS moeten handelen door heel hoge invoerrechten op te leggen' als er geen deal komt met de EU. De Amerikaanse president gaat er echter van uit dat hij tot een overeenkomst met de EU komt. 'Ze zullen een deal maken omdat ze moeten.'

  25 procent

  Aan Fox News zei hij dat de EU 'jarenlang van ons land heeft geprofiteerd'. Trump dreigde weer met invoerheffingen van 25 procent op Europese auto's. De VS-president heeft zich naar eigen zeggen ingehouden wat het handelsconflict met de EU betreft, omdat hij eerst de handelsoorlog met China tot een goed einde wilde brengen.

  Het staatshoofd vindt het niet kunnen dat Europese landen veel meer exporteren naar de Verenigde Staten dan omgekeerd. Daarom dreigde Trump dinsdag na een ontmoeting met Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen met bijkomende invoerrechten op auto's.

  Vorig jaar dreigde de Amerikaanse regering er al mee importheffingen van 25 procent op te leggen aan Europese wagens die de VS binnenkomen. Ze liet een termijn voor het opleggen van de invoerrechten echter verstrijken, zonder een reden te geven. De EU had duidelijk gemaakt dat ze zou reageren met eigen strafheffingen op Amerikaanse goederen.

  De VS en de EU zijn belangrijke handelspartners. In 2018 verhandelden ze onderling voor bijna 1,3 biljoen dollar aan goederen en diensten. Dat het snel tot een handelsdeal zal komen lijkt onwaarschijnlijk, omdat beide partijen bepaalde economische sectoren van een akkoord willen uitsluiten. Zo wil de EU haar landbouwsector beschermen, terwijl de VS hun markt voor overheidsopdrachten vrijwaren.

 • Buitenlandse investeringen in Vlaanderen slopen record

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is dinsdagavond aangekomen op het Wereld Economisch Forum in Davos met een extra troef om in zijn gesprekken met CEO’s de aantrekkelijkheid van Vlaanderen aan te tonen. De regio tekende vorig jaar een ongeziene golf van buitenlandse investeringen op. 

  ‘De recordcijfers bevestigen dat Vlaanderen over unieke troeven beschikt’, zegt Jambon.

  Buitenlandse bedrijven investeerden vorig jaar 5,2 miljard euro. Dat is een vijfde meer dan in 2018, waarin al een verdubbeling tegenover 2017 was genoteerd. Het gaat om het hoogste cijfer sinds Flanders Investment & Trade de data bijhoudt.

  Minister-president Jan Jambon ©BELGA

 • Davos vandaag

  Redacteur Bart Haeck blikt terug op de clash dinsdag van twee wereldbeelden - Thunberg vs. Trump - en vertelt wat er vandaag op het programma staat. 

  Davos Vandaag | De clash van twee wereldbeelden

 • De Belgische receptie

  Lopende zaken of niet, België werkt aan zijn uitstraling op het Wereld Economisch Forum. Daar hoort klassiek een receptie bij. De koning en koningin alsook premier Sophie Wilmès luisterden het evenement op. 

  Belgian Power Reception in Davos | Een land in lopende zaken promoten

 • 'Handelsdeal VS-China zal andere landen niet hinderen'

  De Chinese vicepremier Han Zheng suste in het WEF in Davos dat andere landen geen hinder zullen ondervinden van de handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten. 

  In het akkoord, dat vorige week ondertekend werd, belooft China meer uit de VS te importeren. Volgens Han is dat in lijn met de verplichtingen van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en zal het geen invloed hebben op de Chinese import uit andere landen. Hij beloofde ook buitenlandse investeringen makkelijker te maken.

  'China zal zijn poorten nog wijder opendoen', zei Han. 'Het blijft vastbesloten dat te doen, ook al kiezen andere landen voor protectionisme.'

 • Wilmès: 'Alibaba's komst naar Luik goed voor de export'

  De komst van Alibaba naar de luchthaven van Luik is goed nieuws voor de Belgische bedrijven. Dat zegt premier Sophie Wilmès (MR) na 'een zeer interessante' ontmoeting met Daniel Zhang, de topman van de Chinese e-commercegigant.

  'De komst van Alibaba leidt tot directe en indirecte werkgelegenheid', zei Wilmès. 'En het gaat in twee richtingen. Het laat kmo's ook toe naar China te exporteren, zodat ze toegang krijgen tot een markt die niet makkelijk te benaderen is. Dat is het interessantst voor ons.'

  Alibaba wil in Luik zijn eerste logistieke hub in Europa vestigen. Die moet tegen de eerste helft van volgend jaar operationeel zijn.

  Niet iedereen is daar blij mee. Sommigen vrezen een massale import van Chinese producten. Klimaatactivisten hekelen dan weer een toename van het lucht- en wegverkeer. Ze denken dat duizenden vrachtwagens nodig zullen zijn om de pakjes over heel Europa te verdelen.

 • Big tech vraagt AI te reguleren

  Topvrouw Gini Rometty van IBM zit een panel voor over artificiële intelligentie (AI). Het is één van de grote thema's op het WEF. IBM publiceerde alvast voorstellen om de technologie beter te reguleren. Ook Google zegt dat AI 'te belangrijk is om het niet te reguleren'. De techsector wil voorkomen dat de overheid na een of ander incident eenzijdig ingrijpt en meteen zware regels oplegt. 

 • Wilmès: 'België nog steeds in business'

  Ook de Belgische premier Sophie Wilmès is present op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos. Ze noemt het een uitstekende gelegenheid om aan speeddating te doen en plant ontmoetingen met CEO’s, toppolitici, academici, experts en topmensen van grote ngo’s. Een date is al achter de rug: die met AB InBev CEO Carlos Brito.

  Wilmès wil op het forum tonen dat België nog altijd openstaat voor handel, ook al zit de regering al meer dan een jaar in lopende zaken. 'We blijven werken. De economie blijft draaien', zei de premier dinsdag. 'We zijn vastberaden om het land en de economie te doen vooruitgaan in het belang van de burgers.'

 • Trump houdt in Davos lange lofzang over zichzelf

  Geen woord over Iran. Geen woord over impeachment. De Amerikaanse president Donald Trump bewierookte dinsdag in een langverwachte toespraak op het Wereld Economisch Forum in Davos vooral zichzelf, als de architect van een Amerikaanse economische comeback.

 • Trumps tweede keer

  Het is de tweede keer dat Trump in Davos spreekt. Twee jaar geleden bracht hij de boodschap dat ‘America First’ niet synoniem staat voor ‘America Alone’.

  De president bewierookte toen zichzelf. Hij mat zijn succes af aan de beurskoersen op Wall Street. ‘De beursindex steeg met 50 procent onder mijn leiding’, zei hij. ‘Als ik niet aan de macht was gekomen, noteerde de beursindex nu 50 procent lager omdat een andere partij meer regulering zou hebben ingevoerd.’

  De speech werd toen op een beleefdheidsapplaus onthaald, zonder de staande ovatie die de Franse president Emmanuel Macron dat jaar wel kreeg.

  ©AFP


 • Pessimistische multinationals en ander nieuws

  Maandag werd een opvallende studie bekendgemaakt van PwC waaruit bleek dat de toplui van multinationals verwachten dat 2020 het slechtste jaar wordt sinds de recessie van 2009.

  Het IMF liet dan weer weten dat de groei van de wereldeconomie vrij stabiel blijft op een laag niveau

  Een overzicht van onze eerdere berichtgeving vindt u op onze Davos-pagina

 • Vandaag in Davos: 'Donald Trump vs. Greta Thunberg'

  Op maandag zagen we hoe klimaat hét thema van het Forum wordt, samen met weinig optimistische economische vooruitzichten. Vandaag arriveren Donald Trump, Angela Merkel en Greta Thunberg in het Zwitserse bergdorp. De Belgische regering organiseert een evenement voor buitenlandse investeerders.

  In 'Davos Vandaag' overloopt journalist Bart Haeck elke dag de hoogtepunten van het Wereld Economisch Forum.

  Davos Vandaag 21/1 | ‘Klimaat is business geworden’ en ‘Trump vs. Thunberg’

 • Greta Thunberg in Davos: ‘Dit is pas het begin'

  Op het Wereld Economisch Forum in Davos is de zeventienjarige klimaatactiviste Greta Thunberg een van de belangrijke sprekers dinsdag. Ze neemt deel aan een debat georganiseerd door het Amerikaanse Time, dat haar vorig jaar tot persoon van het jaar koos.

  De uitstoot van CO2 is niet gedaald en dat is uiteindelijk wat we willen bereiken.
  Greta Thunberg

  Thunberg is voor het tweede jaar op rij in Davos. Op dat jaar is er tegelijk veel en niets gebeurd, zegt ze.

  ‘Het hangt er namelijk van af hoe je het ziet’, zegt Thunberg. ‘Er is een vonk ontstoken. Mensen zijn zich meer bewust geworden van het klimaat, dankzij de jongeren. Het is een immense stap. Maar vanuit een ander perspectief is er niets gebeurd. De uitstoot van CO2 is niet gedaald en dat is uiteindelijk wat we willen bereiken.’

  Toch toonde Thunberg zich niet ontgoocheld daardoor. ‘We hadden dit verwacht. Het zal meer vergen dan dit. Dit is pas het begin.’

  Haatboodschappen

  Thunberg had ook nog een boodschap aan al wie haar haatboodschappen stuurt. ‘Wat wij zeggen is geen opinie, maar de best mogelijke wetenschappelijke inschatting.’

  Ze voegde er aan toe dat die wetenschappelijke analyse niets zegt over rechtvaardigheid. Dat betekent dat de rijke landen sneller hun economie klimaatneutraal moeten maken om daarna de armere landen te helpen.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect