De moeder aller netwerkevents

Zondag ontvangt het Zwitserse bergdorp Davos weer 3.000 deelnemers aan het Wereld Economisch Forum. ©AFP

De economische, politieke en academische wereldelite verzamelt volgende week opnieuw in het Zwitserse bergdorp Davos voor het Wereld Economisch Forum. Is het WEF op zijn vijftigste verjaardag nog altijd relevant?

‘We hebben die meeting ieder jaar. Waarom gaan we naar Davos? Het is een zaal vol boeven’, zegt Mike Townsley, de communicatiedirecteur van Greenpeace in een vergaderzaaltje op het internationale hoofdkantoor van de ngo in Amsterdam. ‘We besteden soms veel tijd en geld aan het communiceren met boeven. We sturen schepen. We beklimmen hun gebouwen. Maar in feite kunnen we het echt niet doen zonder die groep mensen. Het is de laatste generatie wereldleiders die het roer kan omgooien en deze ramp vermijden.’

DAVOS 2020

De economische, politieke en academische elite verzamelde van 21 tot 24 januari in het Zwitserse bergdorp Davos voor het 50ste Wereld Economisch Forum. De Tijd was in Davos en bracht de hele week verslag uit.

Herlees de verslaggeving over het WEF.

Het is een van de openingsscènes uit de documentaire ‘Das Forum’, die de Oostenrijker Marcus Vetter de voorbije twee jaar draaide over het Wereld Economisch Forum in Davos en die zondag te zien is op Canvas. De Greenpeace-vergadering toont waarom de aantrekkingskracht van Davos moeilijk te weerstaan is, zelfs voor wie het ongeveer over alles oneens is met de wereldelite die straks opnieuw bij elkaar komt op het WEF. ‘Ze zijn daar met zoveel tegelijk’, zegt Greenpeace-baas Jennifer Morgan in de documentaire. ‘Er is maar één plaats zoals daar.’ En dan met een zucht: ‘Godzijdank.’

Het Wereld Economisch Forum viert zijn vijftigste verjaardag. En ja, Greenpeace-baas Morgan reist dit weekend opnieuw af naar Davos. Net zoals de klimaatactiviste Greta Tunberg en de Amerikaanse president Donald Trump. Net zoals de miljardair en filantroop Bill Gates, de Congolese president Felix Tshisekedi, de Nobelprijswinnaar Economie Joseph Stiglitz, de schrijver Yuval Noah Harari en de Wall Street-legende Jamie Dimon (JP Morgan). Zo zijn er nog 3.000 anderen.

Het WEF is daarmee zo’n beetje de moeder van alle netwerkevents. Een langgerekte nieuwjaarsreceptie van de politieke, economische, maatschappelijke en academische wereldelite, van vijf dagen speechen, debatteren, praten en wining and dining.

Wat is het Wereld Economisch Forum?

Opstand tegen de elite

In tijden waarin een opstand woedt tegen alles wat elite is, ligt Davos onder vuur. De Britse premier Boris Johnson verbood zijn ‘regering van het volk’ naar het WEF af te reizen, ook al heeft het Verenigd Koninkrijk best wat te bespreken met de CEO’s en politici uit al die landen waarmee het na de brexit handel wil drijven. Maar dat voordeel woog voor Johnson niet op tegen de mogelijke tabloidfoto waarop hij champagne drinkt in exclusief gezelschap.

Ze zijn daar met zoveel. Er is maar één plaats zoals daar. Godzijdank.
Jennifer Morgan
directeur Greenpeace international

Toch is het signaal niet zo eenduidig. Trump wordt volgende week wel in Davos verwacht. Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro - de Trump van de tropen - vliegt naar Zwitserland.

Is het WEF op zijn vijftigste verjaardag nog relevant? Doorgaans klinken twee soorten kritieken. De eerste is dat in het Zwitserse bergdorp ondanks de schijnwerpers van de media een complot van de elite wordt gesmeed, waarbij zonder democratisch mandaat wordt beslist over het lot van de planeet. De tweede kritiek is de contradictie van de eerste: dat er niets gebeurt in Davos, behalve champagne drinken met miljonairs.

Uitgerekend de Greenpeace-scène toont dat de waarheid ergens tussenin ligt. Het doel van het forum is mensen aanzetten met elkaar te praten. Dat is mager qua ambitie en tegelijk niet. Wie verwacht dat de machtigen der aarde in Davos meteen een oplossing aanreiken voor alle problemen, wordt teleurgesteld. Wie weet dat ze heel vaak elkaar niet eens kennen, ziet de diplomatieke vooruitgang.

‘Als we geen behoefte hadden aan dialoog’, zegt WEF-oprichter Klaus Schwab, ‘zouden we in een dictatuur leven waarin we geen behoefte hebben aan dialoog. Dat betekent dat je niet alleen spreekt, maar ook andere mensen laat spreken.’

Het maakt dat het WEF dit jaar zijn best heeft gedaan om zowel Trump in Zwitserland te krijgen als een schare van de vele tegenstanders van de Amerikaanse president. Zowel de CEO’s van de grote oliebedrijven als Thunberg. Zowel Bolsonaro als de topvrouw van Greenpeace. ‘Als je een dominee bent, wil je toch dat er zoveel mogelijk zondaars in je kerk zitten’, zegt Schwab daarover.

Die spanning wordt wellicht heel duidelijk als het over het klimaat gaat. Toch zou het te kort door de bocht zijn de kerk van Davos te reduceren tot een klimaatkerk. Evengoed spreekt volgende week AB InBev-CEO Carlos Brito over de toekomst van consumptie, de Luxemburgse premier Xavier Bettel over lgbti-rechten, Gates over de vrije markt, FT-hoofdeconoom Martin Wolf over democratisch kapitalisme en Lufthansa-baas Carsten Spohr over verantwoordelijk toerisme. Evengoed gaat het volgende week over mentale gezondheid, de dreigende wapenwedloop in de ruimte, belastingen in de digitale economie, de spanningen in het Midden-Oosten, de lage rente en de Noordpool. Evengoed speechen op het hoofdpodium de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de premiers van Irak, Pakistan, Italië en Spanje. Zelfs de Britse prins Charles speecht.

Op die manier blijft Davos vooral de kerk van de globalisering, het global village dat voor één keer een echt dorp is. Waar alles wat de wereld aanbelangt ook op wereldniveau wordt besproken en meteen nog eens duidelijk wordt hoe, bekeken door de ogen van zij die erover beslissen, de wereld er anno 2020 bij ligt.

Belgen in Davos

Catherine De Bolle

De uitvoerend directeur van de politiedienst Europol, de Belgische Catherine De Bolle, is voor de tweede keer uitgenodigd in Davos.  Ze ziet er mensen uit de financiële wereld, socialemediaplatformen en technologiewereld, wat onder meer moet helpen in de inter nationale strijd tegen financiële misdrijven en cybercriminaliteit. Een andere verrassende naam is de Leuvense professor wiskunde en sterrenkunde Conny Aerts, winnaar van de Francquiprijs in 2012.

Koning Filip

De koning en de koningin gaan voor de 15de keer naar het WEF. De koning neemt deel aan een sessie met Greta Thunberg en luncht met de directeur-generaal van de milieuorganisatie WWF. Koningin Mathilde ziet sociale ondernemers, woont een ronde tafel over mentale gezondheid bij en heeft contacten vanuit haar rol als pleitbezorger van de VN-millenniumdoelstellingen. Het vorstenpaar woont ook de Belgische receptie voor investeerders bij.

Ilham Kadri

De Belgische chemiegroep Solvay stuurt al jaren haar CEO naar het Wereld Economisch Forum. Dit jaar is dat voor het eerst Ilham Kadri. CEO’s gebruiken het WEF doorgaans om internationale klanten, leveranciers en investeerders te ontmoeten en om te brainstormen met sectorgenoten over nieuwe technologie. Ook de Bel20’ers Umicore en Ackermans & van Haaren sturen hun CEO naar Davos. Proximus stuurt zijn voorzitter, Stefaan De Clerck.

Sophie Wilmès

Lopende zaken of niet, de liberale premier organiseert opnieuw een receptie voor buitenlandse investeerders in Davos. Nieuw is dat ook de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) later in de week nog een diner organiseert. Zoals vroeger ontmoet hij daarnaast in de ‘Flanders room’ CEO’s van buitenlandse investeerders. Ook vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) wordt verwacht.

 

Volg de verslaggeving van De Tijd over het WEF op tijd.be/davos

Lees verder

Advertentie
Advertentie