Jambon bouwt bredere brug van onderzoek naar industrie

De Vlaamse minister-president Jan Jambon. ©BELGA

De Vlaamse regering stopt 75 miljoen euro in een Flanders Future Techfund, dat een betere brug tussen wetenschappelijk onderzoek en industrie moet slaan.

Dat bevestigde minister-president Jan Jambon (N-VA) donderdag in een toespraak voor investeerders op het Wereld Economisch Forum in Davos. Het fonds is in april vorig jaar door de vorige regering aangekondigd. Jambon bevestigde nu dat 75 miljoen euro het startbudget is.

DAVOS 2020

De economische, politieke en academische elite verzamelt van 21 tot 24 januari in het Zwitserse bergdorp Davos voor het 50ste Wereld Economisch Forum. De Tijd is in Davos en brengt de hele week verslag uit.

Volg het WEF op de voet.

Jambon sprak de investeerders toe op een toon die al te horen viel in zijn beleidsverklaring bij de start van de regering. ‘Plus est en vous, plus est en nous’, zei hij toen. Donderdag zei hij dat twijfel en negativisme niemand vooruithelpen. ‘We moeten stoppen met klagen en zagen en de mouwen oprollen’, klonk het. Hij onderbouwde dat optimisme door naar het gedachtegoed van Steven Pinker en Hans Rosling te verwijzen.‘We hebben het nog nooit zo goed gehad,’ zei Jambon.

De minister-president zei niet blind te zijn voor het feit dat Vlaanderen als kleine, open economie kwetsbaar is voor schokken in de wereldeconomie. Hij verwees naar de brexitonzekerheid, het handelsbeleid van de VS, de spanningen in het Midden-Oosten en de trage groei in Duitsland.

Het antwoord is innovatie volgens Jambon.‘Daarom investeren we erin’, zei hij, ‘en daarom moet het Flanders Future Techfund innovatie tot in de industrie brengen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie