Sonja De Becker: ''Meer waardering voor lokale voedselproductie"

20 experts schetsen de impact van corona op hun vakgebied. Vandaag: Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

Hoe heeft de landbouwsector corona doorstaan?

‘Al bij al goed. Maar er waren winnaars en verliezers. Bedrijven die rechtstreeks aan restaurants leverden, hebben zware klappen gekregen. Aardappelproducenten en siertelers ook. Maar anderen hebben dan weer fors meer verkocht: aardbeientelers, producenten van witloof, eieren en kwaliteitsvlees. Dat is vooral omdat mensen meer zelf gingen koken.’

Het geloof in de globalisering heeft een flinke deuk gekregen.
Sonja De Becker
CEO Boerenbond

Hoe ziet u de toekomst na corona?

’Lokale voedselproductie wordt meer gewaardeerd. 85 procent van de Vlaamse voedselproductie blijft al in Europa maar ik geloof dat ons een nog sterkere regionalisering te wachten staat. Het geloof in de globalisering heeft een flinke deuk gekregen.’

Wat was uw coronarevelatie?

‘Ik was verbaasd over de adrenaline die je op zo’n waanzinnige momenten voortdrijft. Het was zwaar maar het gaf immens veel voldoening. Toen eerst de tuincentra en daarna de markten weer open mochten, wist ik plots waarom ik het allemaal doe. Mijn man moest me ’s avonds tot rust brengen. ‘Je bent hier niet meer bij de Boerenbond’, zei hij dan. (lacht)

Het corona-effect, de nieuwe economie na de pandemie

©Filip Ysenbaert

Corona heeft inkomsten doen crashen, businessmodellen ontwricht, gewoontes dooreengeschud, veranderingen doorgeduwd. Wat keert terug naar het oude? Wat blijft voor altijd anders? En vooral: welke kansen biedt dat?

Lees verder

Advertentie
Advertentie