Advertentie

5 favoriete aandelen van Bart Baetens

Het Britse Bunzl is onder meer gespecialiseerd in verzendverpakkingen. 'De voorbije 15 jaar lag de gemiddelde winstgroei op 10 procent', zegt Bart Baetens. ©ANP

De hoofdstrateeg van Quaestor Vermogensbeheer brengt tips mee uit het VK, Scandinavië en Japan.

Bunzl | Verpakkingen

Bunzl is een Britse leverancier van verpakkingen, eenmalige gebruiksgoederen en hygiëneproducten voor een groot aantal sectoren. Het bedrijf realiseert 60 procent van de omzet in de VS, 20 procent in Europa, 15 procent in het VK en 5 procent in de rest van de wereld. Bunzl rapporteert over de voorbije 15 jaar een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van 10 procent, bestaande uit een omzetgroei in lijn met de economische groei, een groot aantal overnames en een voortdurende optimalisatie van zijn distributieproces. Tijdens de pandemie bleef het bedrijf overnames doen. Dit jaar werden al acht bedrijven overgenomen.

Mercell | Digitalisering

Mercell is een dominante speler in Europa in e-tendering, waarbij een onderneming online haar deelname aan een overheidsopdracht kan bevestigen. De sterke organische groei van ruim 20 procent wordt gedreven door de digitalisering van aanbestedingen en de Europese richtlijnen om de transparantie te bevorderen. Na de consolidatie in Scandinavië heeft Mercell de ambitie hetzelfde te doen op de gefragmenteerde Europese markt. Het businessmodel heeft een sterk netwerkeffect, met leveranciers die klanten lokken en vice versa. Door alles op één platform te laten verlopen kan Mercell potentieel zeer hoge marges realiseren.

Mercari | Online tweedehandsspullen

Mercari heeft een sterke positie als marktplaats voor tweedehandsspullen in Japan. Het bedrijf is zeer winstgevend. Met Merpay, dat sinds kort winstgevend is, heeft het ook een betalingsverwerker in huis waarmee klanten de opbrengsten van hun verkopen kunnen gebruiken om zowel online als offline producten te kopen. Mercari tracht het Japanse succes te exporteren naar de Amerikaanse markt, maar dat proces zit nog in de investeringsfase en is nog verlieslatend. De snelheid van de productinnovatie en de focus op gebruiksgemak geeft ons vertrouwen in het groeipotentieel op de lange termijn. 

Bart Baetens.

Stillfront | Videogamestudio’s

Het Zweedse Stillfront is een holding die verschillende videogamestudio’s omvat met elk een focus op free-to-play spelletjes. Die zijn gratis verkrijgbaar, maar de extra functionaliteiten kosten geld. De focus ligt op spelletjes met een lange levenscyclus en loyale spelers. Met overnames wil het bedrijf behalve extra omzet ook nieuwe expertise in huis halen. De recentste overname is Jawaker, een studio in het Midden-Oosten met ruim 30 spelletjes in een eigen ecosysteem. Stillfront wil dat ecosysteem uitrollen naar zijn bestaande portfolio.

freee | Boekhoudsoftware

Het Japanse Freee is ideaal geplaatst om dit decennium uit te groeien tot dé dominante speler in de lokale markt van boekhoudsoftware. De penetratiegraad van cloudsoftware voor boekhoudtoepassingen is in Japan nog zeer beperkt, zeker tegenover de westerse wereld. Freee heeft het potentieel om nieuwe producten te verkopen aan zijn groeiend klantenbestand en verdere prijsstijgingen door te voeren naarmate de functionaliteiten toenemen. Dat bedrijfsmodel leidt tot een sterke voorspelbaarheid van de inkomsten en heeft het potentieel om zeer hoge marges te genereren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie