Advertentie
Advertentie

5 favoriete aandelen van Guy Sips

De recyclagefabriek van Resilux in Bilten. 'De vraag komt van overal', zegt Guy Sips. ©MICHAEL CALABRO/BELGAPLUS

De smallcapspecialist van KBC Securities tipt onder meer Resilux en Ter Beke.

Agfa-Gevaert | Beeldvorming

We verwachten dat de verbetering van de prestatie in de divisies HealthCare IT en Digital Print & Chemicals zal doorzetten. Hoewel ook voor Offset Solutions een verbetering wordt verwacht, zal die divisie blijven lijden onder de inflatoire druk en de structurele achteruitgang van de offsetindustrie. We verwelkomen de recente aankondiging dat Agfa de prijzen van zijn offsetplaten - opnieuw - wereldwijd zal verhogen. Het management gaf aan dat de voortdurende stijging van de grondstofkosten, vooral van aluminium, energie en verpakkingsmateriaal, in combinatie met hoge vrachttarieven, prijsaanpassingen onvermijdelijk maken.

Materialise | 3D-printing

De kapitaalverhoging (juni 2021) tegen 24 dollar per aandeel kwam niet als een verrassing, aangezien Materialise een optie heeft om het in Colorado gevestigde Link3D Inc over te nemen. Die overname zal Materialise beter in staat stellen om bedrijven te helpen controle te krijgen over hun productie en het plan versnellen om cloudgebaseerde toegang te bieden tot het softwareplatform van Materialise. De overname past in het ambitieuze plan van Materialise om te evolueren naar een SaaS-model (Software as a Service) en zijn klanten cloudgebaseerde toegang te bieden tot een platform van softwaretools om het 3D-printproces efficiënter te beheren. Materialise verwacht de optie vóór het jaareinde uit te oefenen.

Guy Sips. ©Dries Luyten

Resilux | PETflessen

Resilux investeerde de afgelopen jaren in een recyclagefabriek in Zwitserland en profiteert van nieuwe Europese recyclagerichtlijnen. De timing kon niet beter. De vraag komt van overal. Ze verwerken gebruikte petflessen tot plastic korrels. Om de doelstellingen te halen moet massaal geïnvesteerd worden in inzamelingssystemen en fabrieken zoals die in Bilten. Resilux gaat de komende jaren mogelijk bioplastic verwerken in petflessen. Het sloot daarvoor een akkoord met het Nederlandse Avantium. Avantium is van plan tegen 2023 in Nederland een fabriek te bouwen om PEF, een nieuwe kunststof, te produceren op basis van suiker. Dat materiaal is niet alleen milieuvriendelijk, maar heeft ook goede verpakkingseigenschappen.

Ter Beke | Voeding

Francis Kint nam begin dit jaar na amper drie jaar onverwacht afscheid als CEO van Ter Beke . Hij kende bij Ter Beke enkele moeilijke jaren, onder meer met een grote terugroepingsactie in Nederland, de Afrikaanse varkenspest in China (met historisch hoge varkensvleesprijzen tot gevolg) en daar bovenop de
coronacrisis. Vorig jaar ging de producent van charcuterie en bereide maaltijden netto in het rood en daalde de omzet tot 718 miljoen euro, ver verwijderd van het droomcijfer van 1 miljard euro. De nieuwe CEO Piet Sanders, die overkomt van de Belgische bakkersleverancier Puratos, moet Ter Beke na de schade die de listeriabacterie en het coronavirus  veroozaakten weer op de weg van de groei zetten.

Smartphoto | Fotoartikelen

Smartphoto is gegroeid uit Spector. Dat was vooral actief in foto-ontwikkeling en had winkelketens. De opkomst van de digitale fotografie hebben die activiteiten bijna volledig weggevaagd en smartphoto is er niet meer actief in. Vandaag is Smartphoto een e-commercespeler met fotoboeken en meer dan 500 personaliseerbare producten. Klanten kunnen een gepersonaliseerde tekst of afbeelding drukken op een almaar groter aantal producten: van canvas over koffiemokken tot T-shirts. Ze hebben een enorm aanbod waardoor de klassieke fotoprints nu nog minder dan 10 procent van de omzet uitmaken. In december draait Smartphoto vijf keer de omzet van een normale maand. De eindejaarspiek begint al midden november.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie