Advertentie
Advertentie

5 favoriete aandelen van Marc Leyder

Het onderdeel Teams (onlinevergaderen) van Microsoft bindt grotere klanten aan zich, weet Marc Leyder. ©REUTERS

De directeur beleggingsadvies bij Van Lanschot Bankiers tipt onder meer 'money machine' Microsoft.

Prosus | Techholding

In Amsterdam is er nog een holding met een mooie discount. Prosus heeft ogenschijnlijk niet de wind in de zeilen, maar eerder de wind van voren. De impact van het ingrijpen van Peking laat sporen na bij flink wat beursmastodonten met een Chinese tint. Naast de participatie in Tencent (gaming, WeChat…) participeer je echter ook in maaltijdbezorgers in de meeste werelddelen en via Mail.ru in sociale media in Rusland. Prosus noteert ruim een derde onder de hoogste koers van eind februari. De korting bedraagt zo’n 35 à 40 procent ten opzichte van Tencent. De veranderende omstandigheden in China zijn een risico, maar was het niet Confucius die zei dat elk risico ook een opportuniteit is?

Gilead | Farma

Door de aanslepende pandemie bleef de omzet van het medicijn Veklury op peil. Ongeveer 60 procent van de coronapatiënten in de VS die in het ziekenhuis belanden, krijgt dit middel. De keerzijde bij Gilead is dat de omzet van de hiv-remmer Biktarvy schraal was, door achterophinkende hiv-behandelingen. Het management is vooral optimistisch(er) over de grote pijplijn met veel nieuwe geneesmiddelen die in de laatste fase voor goedkeuring zitten. Er is stevig geïnvesteerd in oncologie, daarbij zijn er meerdere kansrijke medicijnen. Wij zien die gunstige pijplijnontwikkelingen als een koersaanjager in de tweede jaarhelft.
Gilead noteert tegen zowat tien keer de winst per aandeel voor 2021 en dat is bescheiden.

Marc Leyder. ©Berbe Rinders

ING | Bank-verzekeraar

De banksector herademt. Bij ING was de blikvanger bij de kwartaalcijfers de bekendmaking van het kapitaalteruggaveplan aan aandeelhouders. Op 12 oktober wil ING een dividend per aandeel van 0,48 euro uitkeren (het interim-dividend over 2021 plus een resterend dividend over 2020). Daarmee komt het dividendrendement uit op 5,2 procent. Daarnaast heeft ING 1,744 miljard euro aan vermogen op de balans aangemerkt (0,45  euro per aandeel) om uit te keren in het vierde kwartaal. Dat is wel nog afhankelijk van goedkeuring van de ECB. Er is ruimte om een verdere inkoop van eigen aandelen op te starten. Verder is de waardering met 0,8 maal de boekwaarde laag in de sector.

Eiffage | Infrastructuur

De afbouw van de Franse lockdown leidt tot almaar meer verkeer op de tolwegen. Via dochteronderneming APRR heeft Eiffage daar een grote blootstelling. De kosten bij tolwegen zijn relatief vast, maar de tarieven worden voor grofweg 70 procent gecorrigeerd voor inflatie. Op dat vlak is de tegenwind beperkt. De tak Consessions (met APRR) is bepalend voor bijna de helft van de bedrijfswinst bij Eiffage. Erg belangrijk dus. Over de andere grote tak Contracting (bouw, infrastructuur en Energies), kregen we voorzichtige, positieve geluiden te horen. Op de langere termijn denken we dat Eiffage kan profiteren van meer Europese investeringen in infrastructuur. Ook hier is de koers-winstratio met 10,5, goedkoop.

Microsoft | Cloud en software

‘There’s no such thing as a money machine’, maar Microsoft komt toch dicht in de buurt. Ik ben al jaren fan. Elk jaar loopt de koers op, maar gelukkig ook de onderliggende resultaten. De cloudpoot Azure loopt als een trein. De omzetgroei lag vorig kwartaal op 51 procent. In het Cloudsegment voor bedrijven wint Microsoft meer marktaandeel. Diensten zoals Office 365 (met Teams) en LinkedIn groeien sterker dan verwacht. Het onderdeel Teams (onlinevergaderen) bindt grotere klanten aan zich. Een week geleden maakte het bedrijf bekend dat de tarieven voor Office 365 op 1 maart 2022 met 15 à 20 procent naar omhoog gaan. Wie gaat op zoek naar een alternatief? Ik niet. (PS: geschreven in
Microsoft Word, niet in WordPerfect.)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie