5 favoriete aandelen van Wim Lewi

©Emy Elleboog

Wim Lewi is onafhankelijk analist bij ValueScan. Voordien werkte hij onder meer bij Robeco en was hij hoofdanalist van Fortis Bank. Zijn vorige selectie leverde een verlies op van 16 procent. Dat is vooral te wijten aan de keuze om short te gaan, met een hefboom van twee, op de Nasdaq100. Die index met vooral grote technologiebedrijven was met een klim van 45 procent de wereldwijde topper.

1 Volkswagen: van diesel naar elektriciteit

©Mediafin

De Duitse autobouwer Volkswagen is gelouterd uit het dieselschandaal gekomen en trekt voluit de kaart van de elektrische auto. De strategie vertrok vanuit het topsegment met de Porsche Taycan en de Audi e-tron. In Europa heeft de VW-groep de modellen S en X van Tesla van de tabellen geveegd. In het middensegment moet de ID.3 en ID.4 het opnemen tegen de almachtige Tesla model 3, de hybride wagens en de Chinese concurrenten. De markt heeft daar nog maar weinig slaagkansen aan gehecht. De kritische factor in het succes van de elektrische auto blijft de batterijprestatie. Daar heeft VW ook een ijzer in het vuur met zijn belang in QuantumScape

2 PostNL: overnamekandidaat

De Nederlandse postgroep PostNL daalde in de coronacorrectie van maart naar 0,90 euro en werd onlangs in ere hersteld tot 2,80 euro omdat de onderneming profiteert van de e-commerceboom. De logistieke keten draait op schaalgrootte en de laatste link naar de voordeur blijft een onmisbare schakel in de ketting. Het bedrijf wordt al jaren matig bestuurd en zal vroeg of laat opgaan in een Europese speler. Het bod van 5,75 euro van Bpost dateert van 2016. De kasstroom verbetert en zal binnenkort de dividendjagers weer naar het aandeel lokken. De overname van sectorgenoot Sandd kostte een duit, maar heeft de prijscompetitie eruit gehaald.

3 Retail Estate: de baan op

Deze keuze lijkt tegenstrijdig aan de argumentatie voor PostNL, maar de baanwinkels vormen een specifiek segment in de winkelsector dat beter standhoudt. Zo lang we met auto’s rijden, zijn de winkelketens met grote parkings makkelijk bereikbaar. Die genieten een veel lagere huur per vierkante meter in vergelijking met de binnenstad of de shoppingcenters. Ze kunnen overleven en zich aanpassen aan het omnichannelmodel dat e-commerce met fysieke winkels combineert. Hoewel enkele zwakke ketens zullen omvallen en de huurinkomsten tijdelijk terugvallen, blijft het rendement zeer interessant in de huidige omgeving van extreem lage rentes.

4 EVS: opnieuw sportevenementen

De Luikse onderneming EVS is marktleider in de niche van productieservers voor livesportevenementen. Die leden onder de afgelasting van grote evenementen. Geen afstel maar uitstel, want 2021 wordt nu een olympisch jaar. De opkomst van de internet-tv verstoort de financiële gezondheid van de traditionele tv-zenders. Dat woog op de omzet de voorbije jaren. Livesportuitzendingen en ook e-sports vinden nu echter geleidelijk hun weg naar de nieuwe media. Dat leidt tot een nieuwe investeringsgolf. Concurrent Evertz nam recentelijk een belang in EVS, maar stapte er weer uit. Het bedrijf heeft een gezonde balans en is ook een overnameprooi.

5 ETF Ultrashort Nasdaq100: tracker

Ik houd net als vorig jaar de Nasdaq-shortpositie. De covidcrisis heeft de Nasdaq-aandelen tot winnaar gekroond. De lage rente en de
Robinhood-traders blazen een luchtbel in de waardering alsof het altijd zo zal blijven. Technologie is een basisbehoefte geworden zoals water en elektriciteit en die worden gereguleerd door de maatschappij. De meeste bedrijven dragen bovendien weinig bij aan de brede arbeidsmarkt en betalen weinig belastingen. Ook neemt de competitie tussen de titanen toe. Apple gaat een elek-
trische auto bouwen, Facebook begint met e-commerce, Google maakt smartphones... De kans op een correctie zit er zeker in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie