Advertentie

De 5 favoriete aandelen van Rudy De Groodt

Pernod-Ricard is een belangrijke participatie van GBL. ©REUTERS

Rudy De Groodt is senior aandelenspecialist bij BNP Paribas Fortis. Wegens het woelige vaarwater van de beurzen kiest hij dit keer voor de 'relatieve veiligheid' van gediversifieerde holdings die met een korting noteren.

GBL

GBL noteert nog altijd met een historisch hoge holdingkorting van bijna 35 procent. Dankzij een cyclisch herstel bij de grote sterbelangen (Adidas, SGS, Pernod-Ricard) en diverse managementacties (grotere transparantie, meer focus op private equity en duurzaamheid, vereenvoudiging van de aandeelhoudersstructuur en zware inkopen van eigen aandelen) zien we die korting gevoelig afnemen tot een meer normale 20 à 25 procent. Bijkomende triggers zijn de grootse plannen met de private-equitytak (niet-genoteerde bedrijven), extra duurzaamheidswaarden in de portefeuille en een aanzienlijk dividendherstel na de bodem in 2020.

Ackermans & van Haaren

De Antwerpse groep Ackermans & van Haaren bezit enkele interessante industriële (CFE/DEME) en financiële participaties (Delen/Bank J.Van Breda) waar alle seinen op groen staan. We denken aan de betere vooruitzichten voor de bouw- en baggergroep CFE/DEME, die bovendien beloftevolle activiteiten voor de lange termijn heeft, zoals diepzeemijnbouw en waterstof. De tak private banking blijft een winstmotor. In de vastgoedtak kan de inbreng van de projectontwikkelaar Extensa in Leasinvest tot meer rendement leiden. Mogelijk onderbelicht is de tak growth capital, met onder andere Mediahuis, Manuchar en Biotalys. Met een beoogde jaarlijkse groei van minstens 10 procent voor de intrinsieke waarde blijft Ackermans waarde creëren.

Wendel

Deze holding stamt uit een ver industrieel Frans verleden, wat nog altijd goed te zien is in de overwegend industriële en sterk geconcentreerde portefeuille. Van de zes participaties weegt Bureau Veritas het zwaarst door. Het beursgenoteerde bedrijf is goed voor zowat de helft van de intrinsieke waarde. Wendel noteert met een te hoge holdingkorting van 40 procent, die we op termijn gevoelig zien afnemen. Extra triggers zijn een mogelijke beursnotering van de zendmastendochter IHS, een verkoop van de verfdochter Cromology, de huidige operatie rond de vloerenspecialist Tarkett en een verhoging van het aantal belangen in de portefeuille.

Bolloré

Met Bolloré , actief in onder andere media (Vivendi), logistiek en energie, zitten we in het imperium van de meesterstrateeg Vincent Bolloré. Via een piramidale aandeelhoudersstructuur en kruisparticipaties is de huidige holdingkorting van zo’n 35 procent in werkelijkheid nog groter. Als grootaandeelhouder van Vivendi profiteert Bolloré in september optimaal van de beursnotering van de muziekparel UMG. En 2022 wordt een dubbel feestjaar, met het 200-jarige bestaan van de groep en de 70-jarige topman die afzwaait, met mogelijk een bod op het afgeslankte Vivendi en een vereenvoudiging van de groepsstructuur.

Prosus

Prosus is Europa’s grootste internetinvesteerder. Zijn belang van 29 procent in de Chinese techgigant Tencent maakt 90 procent van de intrinsieke waarde uit. Voorts telt Prosus enkele veelbelovende internetparticipaties, in de e-commerce, maaltijdbezorging, fintech en edtech. Door tijdelijke factoren zoals de sectorrotatie naar meer cyclische bedrijven, de strengere Chinese internetregelgeving en een complexe swapoperatie met moeder Naspers staat de koers onder druk. Dat verhult de sterke groeiperspectieven van meer dan 20 procent per jaar in het licht van de versnelde digitaliseringstrend. Bovendien is de holdingkorting van 40 procent torenhoog. Je krijgt het Tencent-belang met 25 procent korting en de rest gratis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie