België schrijft verkeersregels voor zeerobots

In de huidige maritieme regels is geen plaats voor robots, zoals deze onderwaterdrone of AUV. ©Photo News

De federale regering wil tegen de zomer regels invoeren op het gebruik van robotvaartuigen op zee. Dat vernam De Tijd. Volgens kenners wordt ons land het eerste ter wereld met zulke regels.

Het aantal robots dat op of onder het zeeoppervlak actief wordt, zal de komende jaren snel toenemen. Ook onbemande schepen zijn, na een succesvolle start in de binnenvaart, stilaan rijp om de zee op te gaan.

De Noordzee als nieuw wingewest

De blauwe economie is een onbekende sterkhouder in Vlaanderen. In onze elfde provincie liggen oplossingen voor de klimaat-, de energie- en de grondstoffenproblematiek. De Tijd gaat op zoek naar de nieuwe inzichten en ontwikkelingen op de Noordzee.

Vandaag moet voor elke inzet van zo’n robotvaartuig een aparte toelating gevraagd worden. Dat verandert binnenkort. De regering wil tegen 1 juli een Koninklijk Besluit met algemene regels laten ingaan. Geregistreerde en erkende robotschepen zouden dan zonder verdere administratie kunnen uitvaren.

De regelgeving werd de voorbije maanden voorbereid in een informele werkgroep met vertegenwoordigers van de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit, FOD Justitie en de sector. De tekst ligt nu voor advies bij de Raad van State.

Het kabinet van minister van Justitie en van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bevestigt de plannen, maar wil er nog geen details over kwijt. Hij wil de primeur bewaren voor een webinar dat gepland is op 22 juni.

Sommige landen zoals het VK en Noorwegen hebben wel testzones voorzien, maar onze regels zullen gelden voor de hele Belgische Noordzee.
Sectorkenners

Zo zag u de Noordzee nog nooit

Nergens ter wereld wordt de zee drukker bevaren en meer gebruikt dan onze Noordzee. En het wordt nog drukker. Met nog meer schepen en windmolens, zeeboerderijen, zwermen drones en een hoop kabels. Op de beperkte ruimte die er is, vraagt dat puzzelwerk en veel creativiteit.

Lees in ons interactieve artikel hoe dat lukt.

Volgens kenners wordt ons land het eerste ter wereld dat specifieke regels invoert voor robotschepen en onbemande vaartuigen. ’Sommige landen zoals het VK en Noorwegen hebben wel testzones voorzien, maar onze regels zullen gelden voor de hele Belgische Noordzee.’

Ons land hoopt met de pionierende regelgeving ook goede geloofsbrieven te hebben om herverkozen te worden in de raad van de International Maritime Organization (IMO), de organisatie van de Verenigde Naties waar internationaal maritieme afspraken worden gemaakt. De raad is het uitvoerende orgaan van de IMO. De 40 raadsleden voor de periode 2022-2023 worden in december verkozen uit 174 lidstaten.

This is the sound of sea

De Sloveense kunstenares Robertina Šebjanič reist sinds 2016 de wereld rond om onderwatergeluiden op te nemen. Ze brengt de impact van de toenemende scheepvaart en andere menselijke activiteiten op zee in kaart. Beluister haar soundscape van de Noordzee in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende.

'Aquatocene' loopt van 8 tot en met 31 mei. Gratis te bezoeken tijdens het weekend en op feest- en brugdagen, tussen 12 en 18 uur. Venetiaanse Gaanderijen, Zeedijk Oostende.

De installatie is een samenwerking van Gluon en De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie