podcast

Podcast | Expeditie Noordzee met DEME-topman: 'Nieuw industrieel tijdperk breekt aan'

©Mediafin

Een verloren knollenplukker op 4.500 meter diepte, het volbouwen van de zee en de herkenbare rivaliteit van Anderlecht en Club Brugge. Daar hebben Wim Opbrouck en Tijd-journaliste Stephanie De Smedt het met DEME-topman Luc Vandenbulcke over in de eerste aflevering van de podcast 'Expeditie Noordzee'.

DEME is samen met concurrent Jan De Nul uitgegroeid tot een wereldspeler in baggerwerken. Met dank aan de ondiepe Belgische Noordzee, waar de druk bevaren zeeroutes voortdurend uitgebaggerd moeten worden.

Maar DEME is ondertussen veel meer dan een baggeraar. Het bedrijf uit Zwijndrecht is actief in zowat elk aspect van de blauwe economie, van de bouw van windmolens tot kustbescherming en aquacultuur.

Eerder dit jaar kwam DEME in het nieuws omdat het een robot in de diepe Stille Oceaan verloren had. De Patania wordt daar ingezet om de kostbare mangaanknollen te rapen die op de zeebodem liggen.

Expeditie Noordzee

Het Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën (I.O.B.Z.) -opgericht door Wim Opbrouck- en De Tijd slaan de handen in elkaar. In de podcast ‘Expeditie Noordzee’ nemen acteur Wim Opbrouck en journalist Stephanie De Smedt u mee op een tocht door onze elfde provincie. En tot ver daarbuiten. Van geautomatiseerde surfplanken en zeerobots om onze grenzen te verdedigen over een kapotgerukte kabel van 600 miljoen euro tot verloren sondes in Antarctica, bizarre zeewezens en een losgeslagen knollenplukker op de bodem van oceaan.

Volgende week: Koen Geirnaert, oprichter en CEO van dotOcean

De Noordzee als nieuw wingewest

De blauwe economie is een onbekende sterkhouder in Vlaanderen. In onze elfde provincie liggen oplossingen voor de klimaat-, de energie- en de grondstoffenproblematiek. De Tijd gaat op zoek naar de nieuwe inzichten en ontwikkelingen op de Noordzee.

Ecosysteem

Diepzeemijnbouw kan volgens Vandenbulcke een grote rol spelen om het 'nieuwe industriële tijdperk' - de wereldwijde elektrische omslag - te voeden. Milieuorganisaties vrezen echter dat diepzeemijnbouw het ecosysteem in de oceaan aantast. Daarom is er nog onderzoek nodig naar de gevolgen ervan.

Ook de overheid moet bij het wetenschappelijk marien onderzoek betrokken worden, meent Vandenbulcke. Het is volgens hem belangrijk dat ons land een onderzoeksschip als de Belgica kan uitsturen, niet alleen om zelf wetenschappelijk onderzoek te doen maar ook om de controle over het onderzoek dat bedrijven doen te behouden.

Zeeboerderijen en drijvende energieparken

De druk op land om 8 miljard mensen te voorzien in hun voedsel- en energiebehoeften neemt toe en de oceaan biedt daar een uitweg, gelooft de DEME-topman: van zeeboerderijen dicht bij de kust tot drijvende windmolens of zonnepanelen dieper in zee.

Volgende week maandag kan u de tweede aflevering van 'Expeditie Noordzee' beluisteren. Daarin hebben Wim en Stephanie het met Koen Geirnaert van dot.Ocean over zwermen zeerobots en zoekacties op zee. Abonneer u nu op de reeks via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of Megaphone.

Concept en presentatie: Wim Opbrouck en Stephanie De Smedt
Opname en montage: Van Leeuwen & De Bock
Productie: Tania Berkovitch
Eindredactie: Andries Fluit

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie