Podcast | Expeditie Noordzee met Geert Moerkerke (Elia)

©Mediafin

Een per ongeluk doorgesneden kabel van 600 miljoen euro, een appartement in het midden van de zee en de dreiging van onderzeeboten aan windmolenparken. Daar hebben acteur Wim Opbrouck en Tijd-journaliste Stephanie De Smedt het met Geert Moerkerke van Elia over in de vierde en laatste aflevering van 'Expeditie Noordzee'.

Op 40 km van de Belgische kust ligt het 'stopcontact'. Een offshore platform van de netbeheerder Elia dat de elektriciteit van de windmolens op zee aan land brengt. En bovenaan op het stopcontact, op 40 meter boven de zeespiegel, is er een ingericht appartement.

De Noordzee als nieuw wingewest

De blauwe economie is een onbekende sterkhouder in Vlaanderen. In onze elfde provincie liggen oplossingen voor de klimaat-, de energie- en de grondstoffenproblematiek. De Tijd gaat op zoek naar de nieuwe inzichten en ontwikkelingen op de Noordzee.

De overvaren miljoenenkabel

In 2018 heeft een Nederlandse visser met zijn netten de Nemo-link, een elektriciteitskabel van 600 miljoen euro die ons land met het Verenigd Koninkrijk verbindt, doorgesneden. Moerkerke werkte op dat moment nog maar een paar maanden voor Elia.

Dreiging

Windmolens zijn geen kritieke infrastructuur, zoals nucleaire centrales, maar toch moeten ze beschermd worden tegen dreigingen van buitenaf. Dat zit onder meer in het ontwerp van de molens. (30:53)

Dit was de laatste aflvering van 'Expeditie Noordzee'. Herbeluister de reeks via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of Megaphone.

Concept en presentatie: Wim Opbrouck en Stephanie De Smedt
Opname en montage: Van Leeuwen & De Bock
Productie: Tania Berkovitch
Eindredactie: Andries Fluit

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie