Podcast | Expeditie Noordzee met Koen Geirnaert (dotOcean): 'Een robot wordt niet zeeziek'

©Mediafin

Geautomatiseerde surfplanken, zwermen drones en Big Brother op zee. Daar hebben acteur Wim Opbrouck en Tijd-journalist Stephanie De Smedt het over met ondernemer Koen Geirnaert van dotOcean in de tweede aflevering van de podcast 'Expeditie Noordzee'.

Met windmolenparken, cruciale kabels voor elektriciteit en telecommunicatie en binnenkort ook zeeboerderijen staat er heel wat kritieke infrastructuur in onze Noordzee. En die moet beschermd worden. Het leger ontwikkelt daarvoor, onder meer samen met dotOcean, autonome vaartuigen die de beveiliging op zich kunnen nemen.

Zwermen

Bij zoekacties op zee moeten grote oppervlaktes minutieus uitgekamd worden. Door met zwermen robotbootjes te werken -een community van robots- kan je een groter gebied bereiken dan wanneer je met een enkele robot werkt.

De Noordzee als nieuw wingewest

De blauwe economie is een onbekende sterkhouder in Vlaanderen. In onze elfde provincie liggen oplossingen voor de klimaat-, de energie- en de grondstoffenproblematiek. De Tijd gaat op zoek naar de nieuwe inzichten en ontwikkelingen op de Noordzee.

Cobots op zee

Net als de zogenaamde collaborative robots of cobots die bijvoorbeeld in auto-assemblagefabrieken de mens bijstaan, kunnen autonome vaartuigen op verschillende domeinen ondersteunend werk doen, zegt Geirnaert. Onder meer beveiliging, transport en repetitieve taken. Maar ook het verzamelen van data.

Volgende week maandag kan u de derde aflevering van 'Expeditie Noordzee' beluisteren. Daarin hebben Wim en Stephanie het met onderzoekster Karen Rappé van VLIZ over de toppositie die Vlaanderen inneemt in de mariene wereld. Abonneer u nu op de reeks via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of Megaphone.

Concept en presentatie: Wim Opbrouck en Stephanie De Smedt
Opname en montage: Van Leeuwen & De Bock
Productie: Tania Berkovitch
Eindredactie: Andries Fluit

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie