podcast

Podcast | Expeditie Noordzee met onderzoeker Karen Rappé (VLIZ): 'We weten meer over de maan dan over de diepzee'

©Mediafin

In de derde aflevering van 'Expeditie Noordzee' praten acteur Wim Opbrouck en De Tijd-journalist Stephanie De Smedt met onderzoeker Karen Rappé. Ze hebben het over onze kleine zeenatie die wereldtop is, een kreeftje op het diepste punt in de oceaan met plastic in zijn darmen en slapen in een container op zee.

'Heb je hoofdpijn, eet een kilootje garnalen, dan heb je genoeg paracetamol binnen.' Het is een boutade, maar de zee zit vol met producten die de mens gebruikt en die via riolen en rivieren in de zee belanden. Chemische vervuiling is niet zo zichtbaar als de beelden van de plastic soep, maar wel even problematisch.

Plastic kreeft

Ons land is een kleine zeenatie maar wereldtop in mariene wetenschappen. In België doen 1.600 wetenschappers verspreid over 117 onderzoeksgroepen onderzoek naar de zee. Zo geeft het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een encyclopedie van het marien leven uit, dé wereldwijde referentie voor het leven in zee. Onlangs is een kreeftensoort in de diepste plek in de zee, de Marianentrog, ontdekt die een plastic vezel in zijn darmen had.

De Noordzee als nieuw wingewest

De blauwe economie is een onbekende sterkhouder in Vlaanderen. In onze elfde provincie liggen oplossingen voor de klimaat-, de energie- en de grondstoffenproblematiek. De Tijd gaat op zoek naar de nieuwe inzichten en ontwikkelingen op de Noordzee.

Belgica

Rappé heeft verschillende missies met het onderzoeksschip Belgica gedaan, dat deze zomer na 30 jaar dienst vervangen wordt door een gloednieuw exemplaar. We gaan met de onderzoeker een laatste keer aan boord in de marinebasis van Zeebrugge.

Volgende week maandag kunt u de vierde en laatste aflevering van 'Expeditie Noordzee' beluisteren. Daarin hebben Wim en Stephanie het met Geert Moerkerke van de hoogspanningsnetbeheerder Elia over een kabel van 600 miljoen euro die overvaren is en het harde werk op zee. Abonneer u nu op de reeks via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of Megaphone.

Concept en presentatie: Wim Opbrouck en Stephanie De Smedt
Opname en montage: Van Leeuwen & De Bock
Productie: Tania Berkovitch
Eindredactie: Andries Fluit

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie