De portefeuille van gouverneur Pierre Wunsch

Pierre Wunsch geeft geen commentaar bij de beleggingen die hij publiek aangeeft. ©BELGA

Elke week gluren we in de portefeuille van een particuliere belegger. Deze keer is dat de gouverneur van de Nationale Bank. Pierre Wunsch blijkt een zeer dynamisch belegger die werkt met fondsen en trackers.

Pierre Wunsch is als gouverneur van de Nationale Bank ook bestuurder van de Europese Centrale Bank. En ECB-bestuurders zijn verplicht hun beleggingen jaarlijks openbaar te maken via de ECB-website.

De bestuurders zijn niet verplicht om toelichting te geven bij hun beleggingen en dat doen ze ook niet. Ook op dit artikel wenste Pierre Wunsch geen commentaar te geven. Het is ook onduidelijk welke omvang de beleggingen hebben.

Het eerste wat opvalt bij Wunsch is dat hij niet in individuele aandelen belegt. Mogelijk doet hij dat om belangenconflicten te vermijden. Maar andere ECB-bestuurders doen het wel. De Portugese collega Mario José Gomes belegt heel chauvinistisch met enkel Portugese aandelen in portefeuille, zoals het olie - en gasbedrijf Galp Energia. Directeur Isabel Schnabel heeft een uitgebreide portefeuille van internationale aandelen met een groot accent op technologie, zoals Amazon en Alibaba.

Fondsen

Wunsch gaf buiten twee beleggingen in Brusselse startups (Sunoptimo en CT-trust), een uitgebreide lijst door met zowel actief beheerde fondsen als passieve trackers. Wunsch gaat zeer gediversifieerd te werk, zowel op het vlak van vermogensbeheerders (Invesco, Fidelity, Templeton, JPMorgan, Amundi... maar geen Belgische beheerders) als regio's, sectoren en thema's.

Regionaal legt Wunsch een zeer duidelijk accent op Europa (onder meer via JPM Europe Equity Plus) en op Azië (onder meer via Templeton Asian Growth en Templeton Asian Smaller Companies Fund). Wunsch bespeelt het vergrijzingsthema via het fonds Amundi CPR Invest Silver Age. En hij belegt in de mijnsector via het BlackRock World Mining Fund. Het Braziliaanse Vale is de derde grootste positie van dat fonds. Vale is een aandeel dat na twee verwoestende dambreuken in drie jaar op zijn zachtst gezegd controversieel is.

Dat de beleggingen van de ECB-bestuurders niet uitblinken op het vlak van duurzaamheid ondanks het discours van de instelling zelf, is een vaststelling die eerder al door Bloomberg werd gemaakt.

Trackers

Tot slot belegt Wunsch ook in trackers die de prestaties volgen van onder meer de MSCI World, de MSCI Emerging Markets en de Nasdaq100. Over het algemeen kunnen we besluiten dat Wunsch een zeer dynamisch profiel heeft met een portefeuille die bijna uitsluitend uit aandelenproducten bestaat. Wunsch heeft ook voor meer dan 100.000 euro deposito's bij minstens één bank die onder toezicht van de ECB valt.

Beleggerspaspoort

  • Beroep: gouverneur Nationale Bank
  • Leeftijd: 53 jaar
  • Woonplaats: Brussel
  • Portefeuille: fondsen, trackers en cash

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie