Terwijl België worstelt met een steeds groter wordend begrotingstekort, opent het jarenlange begrotingsoverschot van Noorwegen de ogen in tijden van regeringsvorming.
Ook de Zweden trekken op 9 juni naar de Europese stembus. Maar veel animo is er niet: amper de helft van hen zal stemmen. Dat komt vooral extreemrechts ten goede.
Aart De Zitter
, Oprichter consultancyboetiek BeSpoken, woont in Ljungskile aan de Zweedse Westkust
Bijna twee jaar geduld moest Zweden hebben om NAVO-lid te kunnen worden. Nu uiteindelijk ook de Hongaarse premier Viktor Orbán overstag is gegaan, staat het land te popelen om de beste leerling van de NAVO-klas te worden. Of speelt vooral eigenbelang?
Aart De Zitter
, Oprichter consultancyboetiek BeSpoken, woont in Ljungskile aan de Zweedse Westkust
Heel de wereld kampt met inflatie, maar in Egypte lag die vorig jaar nog een stuk hoger dan in westerse landen. Dat leidt tot een rush op stabielere buitenlandse valuta en een bloeiende zwarte markt voor het wisselen van geld.
Stef Van Eysendeyk
, Digital nomad tax advisor, woont en werkt nu in Egypte
Ooit wemelde het er van de jonge investeringsbankiers en de doorgewinterde hefboomfondsmanagers, die meer dan 70 uur per week werken. Het Financial District (ook wel FiDi genoemd) was niet bepaald de plek waar de New Yorkers wilden wonen. Dat is veranderd.
Jan Ritzen
, Associate bij Investment Banking bij Van Lanschot Kempen, woont in New York
Het recht op lezen wordt almaar vaker de inzet van de cultuuroorlogen in de Verenigde Staten. Veel boeken worden op een verboden lijst gezet. Al is er ook verzet tegen die 'banned books'.
Het lijkt wel of Denemarken goud of olie ontdekt heeft, zo rijkelijk profiteert het land mee van het succes van Novo Nordisk. Maar dat succes heeft ook een keerzijde, en een houdbaarheidsdatum. Vermijdt Denemarken de Nokia-val?
Frank Jacobs
, Zelfstandig schrijver, woont in Denemarken
Een op de vier Zweedse bedrijven geeft aan te veel personeel te hebben. De opvallend hoge tewerkstellingsgraad van het land heeft dus een keerzijde. Een tikkende tijdbom die nu al tot stijgende werkloosheidscijfers leidt.
Aart De Zitter
, Oprichter consultancyboetiek BeSpoken, woont in Ljungskile aan de Zweedse Westkust
Australië worstelt met de erkenning van zijn oorspronkelijke bewoners. Pogingen tot verzoening leidden niet tot het gewenste resultaat. Brengt het referendum later dit jaar daar verandering in?
Gerben Stiens
, Financial auditor bij PWC in Melbourne waar hij ook woont.
De topscores van de Singaporese universiteiten verbazen me niet. Ze zijn het resultaat van prestatiegedreven onderwijs dat op heel jonge leeftijd begint.
Christophe Vanhoutte
, Country Manager Singapore voor Unifiedpost Group, schrijft deze column in eigen naam
Zweden wordt wereldwijd geprezen voor zijn hoge tewerkstellingsgraad en zijn efficiënte activeringspolitiek. En toch tweet een minister dat werklozen het te makkelijk hebben. Verdoezelen allerlei sociale hangmatten het echte probleem of is Zweden echt een voorbeeld voor Europa?
Aart De Zitter
, Oprichter consultancyboetiek BeSpoken, woont in Ljungskile aan de Zweedse Westkust
Als software-engineer die van België naar Noorwegen is verhuisd, krijg ik vaak de vraag waarom ik voor zo'n duur land als Noorwegen heb gekozen. Voor een toerist is het hier prijzig, maar als inwoner is de levensduurte vergelijkbaar met die in België.
Jonathan Callewaert
, IT project engineer, woont in Grua ten noorden van Oslo