column

De Londense kroon behoudt haar glans

Private banker Stevens & De Munter in Londen

Dreigt Londen zijn kroon te verliezen als financieel centrum? Dat zal zo snel niet gebeuren, denk ik.

Een zware coronatol en heel strikte lockdownmaatregelen, de eerste schokken van de brexit en het voor velen choquerende interview met uitgeweken koningskinderen. De Britten kregen het de voorbije maanden allemaal over zich heen. En dan kwam voor de ‘City-Britten’ nog het nieuws dat Amsterdam Londen onttroond heeft als grootste centrum voor de aandelenhandel. ‘Betekent dat dat het financiële centrum van Europa binnenkort vergane glorie is?’, krijg ik wel eens te horen?

De wereld is klein

In 'De wereld is klein' schrijven ondernemende Vlamingen vanuit het buitenland over wat hen beroert en boeit. Ontdek hun verhalen hier.

Ach, ‘mainland Europe’ zal wel delen van de financiële markt naar zich toe trekken maar dat stelt niet zo veel voor. De grote concurrenten van Londen zijn niet Frankfurt, Parijs of Amsterdam maar wel New York en Singapore.

In mijn ogen heeft Londen nog altijd heel wat troeven. Bent u al eens in Canary Wharf geweest, een van de drie financiële districten van de stad, samen met Mayfair en de City of Londen? Als je er ’s morgens arriveert met de tube, waan je je precies in de 'Brave New World' met duizenden mensen in een rij op reusachtige roltrappen. Oké, het is er door de pandemie nu natuurlijk rustiger en even busy als voorheen wordt het wellicht niet. Maar die enthousiasmerende ‘mobilisatie’ in de wolkenkrabbers komt terug.

Om te groeien heb je kennis en kapitaal nodig. Dat weet de Britse regering ook.

Om te groeien heb je kennis en kapitaal nodig. Dat weet de Britse regering ook. Ze  introduceerde recentelijk twee nieuwe visa: de Tech Nation Visa voor getalenteerde IT'ers en een visum voor Hongkongers, om hen te beschermen tegen de dreiging van China. Hongkong is niet toevallig een van de rijkste steden ter wereld.

Ook zijn er verschillende voorstellen om meer beursnoteringen aan te trekken waaronder spacs, blancochequebedrijven die op de beurs worden gelanceerd om een overname van een privébedrijf te vereenvoudigen. Bovendien is de ‘non-Dom’ (non-domiciled)-status, waardoor je niet wordt belast op je buitenlandse inkomsten, extreem aantrekkelijk voor rijke buitenlanders.

Ook de positieve attitude tegenover rijkdom speelt een rol om Londen aantrekkelijk te houden. Net als in de States heeft het VK respect voor ondernemers die het hebben gemaakt en wordt er opgekeken naar de ‘nouveaux riches’. De concentratie van superrijken in bepaalde delen in Londen is groot. Ze voelen er zich dan ook ‘at home’ en hoeven zich niet te schamen over hun Bentley.

Londen is een smeltkroes voor ambitieuze mensen. Een voorbeeld is Rishi Sunak, de populaire 40-jarige minister van Financiën met Indiase roots. Hij werkte voor een hefboomfonds en studeerde af in Oxford. Zijn vrouw, een dochter van de oprichter van Infosys, is rijker dan de Queen met een fortuin van 430 miljoen pond.

De concentratie van superrijken in bepaalde delen in Londen is groot. Ze voelen er zich dan ook ‘at home’ en hoeven zich niet te schamen over hun Bentley.

Londen zal wel nog een tijd de Europese kroon dragen als financieel centrum. De aantrekkingskracht van de stad Londen en het dynamische probusinessbeleid zal zijn vruchten afwerpen. En het ergste coronaleed lijkt intussen ook achter de rug. Sinds maandag zijn de kappers, winkels en terrassen weer open. En op het hoge vaccinatietempo hier is iedereen in de EU jaloers, merk ik aan de jaloerse mails uit België. Eind deze maand ben ik, als 37-jarige, voor mijn eerste prik aan de beurt. 

Laurence De Munter is private banker bij Stevens & De Munter in Londen.

Lees verder