voorkennis

Wafers galore!

Wafers galore! ASMI en ASML, allebei makers van machines waarmee chips gemaakt worden, presenteren deze week waarschijnlijk sterke groeicijfers. ©Anne Vandenbulcke

Bedrijven die dingen maken waar een tekort aan is, zijn nog geen garantie voor euforische kwartaalcijfers.

Het wordt beleggers niet altijd gemakkelijk gemaakt. Neem ASML en ASMI. Allebei maken ze uiterst populaire machines waarmee chips gemaakt worden, allebei komen ze uit Nederland, allebei publiceren ze deze week kwartaalcijfers en het gaat hen allebei nogal voor de wind. Maar in die ene letter verschil zit wel een verschil van meer dan 200 miljard euro aan beurswaarde in het voordeel van ASML.

Maar ASMI is minstens zo interessant. Het is de bakermat van de bloeiende chipmachinemakerij in Nederland. Als ASML vandaag de hightechtrots van Nederland is, dan is dat minstens voor de helft te danken aan ASMI. Arthur Del Prado was de man die in 1964 al een fabriek voor halfgeleidermachines begon en daar zo goed in werd dat het toen onvermijdelijke Philips in 1984 een joint venture met ASMI sloot voor de productie van nieuwe chipmachines. Dat werd ASML, inmiddels goed voor een beurswaarde van 224 miljard euro, tegenover 13 miljard voor ASMI.

ASML was overigens niet de enige succesvolle spin-off van ASMI. Het inmiddels ook beurgenoteerde BESI (waardering bijna 6 miljard euro) vindt zijn oorsprong ook bij ASMI.

ASML heeft zijn torenhoge waardering te danken aan het monopolie dat het heeft op de fotolithografische EUV-chipmachines die de enige zijn die de allerkleinste chips van 3 en 5 nanometer kunnen maken. ASMI heeft zich gespecialiseerd in ALD-chipmachines die extreem dunne laagjes aluminiumoxide op de siliciumschijven ('wafers') kunnen printen. Die laagjes zijn vaak niet dikker dan één atoom. Het maakt dat ASMI-machines zeer compacte chips kunnen maken.

De wereldwijde tekorten aan chips door corona, de vlucht van thuiswerk en de uitrol van 5G maken dat het toch al goed gevulde orderboek van ASMI inmiddels wellicht nog meer gevuld is.

Net als aan machines voor de productie van chips is er nog altijd een tekort aan coronavaccins. Wat dat betreft, staan vandaag dubbele schijnwerpers op Johnson & Johnson. Nadat in het begin van de middag de resultaten over het eerste kwartaal worden gepubliceerd, volgt om 15 uur het cruciale oordeel van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA over het coronavaccin van J&J-dochter Janssen.

Daar wordt met extra veel belangstelling naar uitgekeken omdat J&J vorige week zelf al het gebruik van het vaccin afraadde door zes trombosegevallen bij gevaccineerden in de VS. Daardoor is ook de levering van 1,4 miljoen J&J-vaccins tussen april en juni aan ons land onhaalbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie