Advertentie
voorkennis

Big John

Het grootste skelet van een triceratops dat ooit werd gevonden kan voor zo'n 1,5 miljoen euro het uwe worden. ©AFP

In het Parijse Hôtel Drouot gaan ze donderdag nog snel met de plumeau over een enorme dinosaurus die later op de dag wordt geveild. In Brussel bespreken de ministers van Defensie van de NAVO-landen hoe de alliantie kan worden afgestoft.

Strips, stripclubs en dino's: echt moeilijk is het niet om de Franse nieuwsagenda van donderdag samen te vatten. Net zestig jaar na de publicatie van het allereerste album over de Galliër Asterix- met de verrassende titel 'Asterix de Galliër' - brengt de uitgeverij Albert René de 39ste aflevering in de reeks uit. Waar het nieuwe verhaal precies om draait, werd maandenlang geheim gehouden.

Een pak minder geheim was de penibele toestand bij Crazy Horse, het legendarische Parijse cabaret onder leiding van de Belgische zakenman Philippe Lhomme. Dat moest door corona 18 maanden de deuren sluiten, maar gaat donderdag eindelijk van start met een nieuwe show. Tijdens de lockdown kreeg Crazy Horse zijn eerste make-over in 26 jaar. Of het zeventigjarige icoon daarmee ook nieuwe bezoekers kan aantrekken, moet de komende weken duidelijk worden.

Verwacht wordt dat Big John, een 66 miljoen jaar oude triceratops, voor 1,5 miljoen euro onder de hamer gaat.

Op een twintigtal minuten wandelen van Crazy Horse, in het Hôtel Drouot, wordt donderdag Big John geveild: het 66 miljoen jaar oude skelet van de grootste triceratops die tot dusver werd opgegraven. Oude dinosaurusbotten raken almaar meer en vogue bij superrijke verzamelaars. Eerder werden al twee allosaurussen voor 1,4 en 3 miljoen euro verkocht. Het Franse veilinghuis Binoche & Giquello verwacht dat Big John voor minstens 1,2 tot 1,5 miljoen euro onder de hamer gaat.

In Brussel zal allicht meer over Big Jens dan over Big John worden gesproken. De ministers van Defensie van de NAVO-landen komen donderdag en vrijdag bijeen om het pijnlijke einde te bespreken van de ondersteunende missie die de alliantie zes jaar lang uitvoerde in Afghanistan.

China

Al wordt in de wandelgangen allicht ook gepraat over de recente uitlatingen van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Die liet deze week in een interview met Financial Times verstaan dat de NAVO zich strategisch moet aanpassen aan de opmars van China. Ook de spanningen met Rusland zijn fors opgelopen. Begin deze maand pakte de verdragsorganisatie de accreditatie van acht Russische diplomaten af wegens verdenking van spionage. Als tegenzet heeft Rusland besloten de NAVO-missie in Moskou te beëindigen. Zelfs bij hoogdringende zaken moet de NAVO nu bellen naar de Russische ambassade in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie