Advertentie
voorkennis

Booty call of Duty

©EPA

Een nieuwe titel van het successpel 'Call of Duty' staat in de steigers op een moment dat een onderzoek loopt naar seksuele wanpraktijken bij de uitgever Activision Blizzard.

Tot vandaag kunnen spelers de bèta­ver­sie van het nieuwe 'Call of Duty Vanguard' uittesten. Daarna gaat de shootergame met Tweede Wereldoorlogthema op slot voor de laatste verbeteringen voor hij wordt losgelaten op de markt. Met 'Call of Duty Vanguard' mikt de reusachtige studio Activision Blizzard op een verlenging van zijn grootste kassucces. De vorige versie 'Call of Duty Warzone' heeft 100 miljoen actieve spelers.

De andere kaskraker van het bedrijf is een heel ander spel. Het simpele dood-de-tijdspelletje 'Candy Crush', dat Activision in 2016 voor bijna 6 miljard dollar overnam. Ook 'Candy Crush' beleeft een hoogdag. Spelers kunnen het vanaf donderdag wereldwijd tegen elkaar opnemen in het eerste officiële 'Candy Crush'-toernooi. De host van dienst is het Amerikaanse model Khloé Kardashian.

De Amerikaanse beurswaakhond wil traceren of Activision investeerders heeft misleid.

Maar er hangt een stevige schaduw over het hoogfeest. Volgens The Wall Street Journal is de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC een onderzoek begonnen naar de manier waarop Activision Blizzard is omgegaan met klachten van medewerkers over seksueel wangedrag en discriminatie op de werkvloer. Daarbij zou ook CEO Bobby Cotick gedagvaard zijn.

Het onderzoek van de SEC is er niet zozeer op bedacht om gerechtigheid te zoeken voor de slachtoffers. Daarrond lopen burgerrechtzaken. De SEC wil vooral traceren of Activision investeerders heeft misleid en te weinig gecommuniceerd heeft over de aantijgingen. Daarbij zouden schadelijke documenten vernietigd zijn.

De zaak doet al koppen rollen. De chief legal officer van Blizzard Entertainment, Claire Hart, heeft ontslag genomen. Ze kondigde het nieuws aan in een LinkedIn-bericht en zei dat afgelopen vrijdag 17 september haar laatste dag was.

Hart, die drie jaar in de rol zat – en die volgens LinkedIn eerder tien jaar bij Google op de teller had – noemde geen reden voor haar ontslag en hield het bij deze boodschap: 'De afgelopen drie jaar waren vol onverwachte wendingen, maar ik voel me vereerd om met zoveel geweldige mensen te hebben gewerkt bij Blizzard.'

Cotick ontkent alle aantijgingen en verklaart volledig mee te werken met het onderzoek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie