Advertentie
voorkennis

Die andere Chappelle

De komiek Dave Chappelle ligt onder vuur wegens transfobe uitspraken. ©AFP

Terwijl de overnamestrijd tussen Recticel-CEO Olivier Chapelle en het Oostenrijkse Greiner het Belgische beursnieuws domineert, overschaduwt heisa rond komiek Dave Chappelle de kwartaalcijfers van de Amerikaanse streaminggigant Netflix.

Vanavond, na de slotbel op Wall Street, geeft Netflix mee hoe het tussen juli en eind september presteerde. Belangrijke beleggersinfo, maar laten we eerlijk zijn: de kans is bijzonder groot dat u gewoon 'Squid Game' zit te bingen terwijl de streaminggigant zijn derdekwartaalresultaten publiceert.

De bloederige Zuid-Koreaanse serie, waarin personages speelplaatsspelletjes naspelen met een dodelijke afloop, werd amper een maand geleden gelanceerd en is nu al de succesvolste reeks die Netflix ooit uitbracht. Na amper drie weken hadden minstens 132 miljoen mensen minstens twee minuten van de reeks gezien.

Vanavond wordt duidelijk hoeveel mensen nu echt een Netflix-abonnement genomen hebben om naar de Koreaanse variant van de Japanse cultklassieker Battle Royale te kijken. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Dankzij 'Squid Game' en andere Koreaanse series die nu ook worden gehypet kan Netflix zijn schwung terugvinden, en bovendien verder groeien in de steeds belangrijkere Aziatische en Europese markten.

Afgelopen zomer ontgoochelde Netflix nog door aan te kondigen dat het minder abonnees aantrok dan analisten hadden verwacht. In de VS kwam de groei tot stilstand. Dankzij de heropening van de economie is comakijken niet langer het enige tijdverdrijf en ook de hevige concurrentiestrijd met andere streamingbedrijven eist een tol. Maar dankzij 'Squid Game' en andere Koreaanse series die nu ook worden gehypet kan Netflix zijn schwung terugvinden, en bovendien verder groeien in de steeds belangrijkere Aziatische en Europese markten.

Analisten verwachten dat het bedrijf het derde kwartaal afsloot met bijna 213 miljoen abonnees. Maar beleggers hopen op meer: de voorbije maand steeg het aandeel Netflix met bijna 10 procent.

Topman Reed Hastings en Ted Sarandos, die deze zomer werd gepromoveerd tot co-CEO, hebben wel geen tijd om dat te vieren. Een actiegroep van ontevreden medewerkers stuurt aan op een staking woensdag, nadat Sarandos heeft geweigerd een omstreden show van de komiek Dave Chappelle van het platform te halen.

Chappelle deed een aantal uitspraken - 'Gender is een feit' - die de werknemers als transfoob zien. Sarandos kan zich niet vinden in die kritiek. 'Op Netflix zal wel altijd iets te zien zijn dat sommige mensen schadelijk vinden', liet hij eerder verstaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie