voorkennis

Dolly Dot Plot

De dots, het puntendiagram van de FOMC, zal allicht minstens een renteverhoging in 2023 voorspellen. ©Bloomberg

De Amerikaanse centrale bank vergadert over de rente. De hamvraag is hoe lang voorzitter Jerome Powell nog 'Do Wah Diddy Diddy' kan zingen, nu de Amerikaanse inflatie boven 5 procent piept.

Knaldrang alom! Nu de economie heropent, stromen niet alleen de cafés en de winkelstraten weer vol, maar ook de concertkalenders. Een opmerkelijke reünietournee dit najaar staat op naam van de Dolly Dots. De Nederlandse meidengroep die in de jaren 80 internationale hits scoorde , zal vanaf september opnieuw optreden na 14 jaar in de luwte.

Dolly Dots - Do Wah Diddy Diddy (1982)

Een kaartje voor de reünieconcerten kost al snel 50 euro. Dat brengt ons bij een minder geestig bijverschijnsel van al die postcovidpret: inflatie. De economie schakelt vijf versnellingen hoger en dat drijft de prijzen voor goederen en diensten op. De Amerikaanse inflatie kwam in mei op 5 procent uit, het hoogste peil sinds 2008. Toch is de Amerikaanse centrale bank niet zinnens haar geldkraan snel dicht te draaien. 'Nothing to see here', is het riedeltje dat voorzitter Jerome Powell al enkele maanden herhaalt door de opstoot van de inflatie als 'tijdelijk' te bestempelen.

Diezelfde houding wordt verwacht op de rentevergadering van woensdag (om 20 uur Belgische tijd). De verwachting is dat het soepele geldbeleid (een rentetarief van 0,25 procent en 120 miljard dollar aan maandelijkse obligatieaankopen) ongewijzigd blijft. De snellere groei en de inflatie maken een renteverhoging in de komende jaren wel veel waarschijnlijker.

De 'dots' die na de vergadering worden vrijgegeven kunnen meer inzicht geven. In dat puntjesdiagram worden de verwachtingen van de verschillende leden van het het Amerikaanse Federal Open Market Committee (FOMC) opgetekend. Die stroken lang niet altijd met die van Powell. De bollenwinkel van de Fed zal volgens Bloomberg aantonen dat de mediaan van de bestuursleden al in 2023 minstens één renteverhoging ziet, in plaats van het eerder beoogde 2024.

De 'dot plot' van de Amerikaanse centraal bankiers in maart

Daarnaast voorspellen economen dat de Fed nog dit jaar zal aankondigen dat hij zijn programma met steunaankopen afbouwt. 40 procent verwacht die aankondiging in augustus, wanneer de Fed-bankiers op retraite zijn in de vallei van Jackson Hole in Wyoming. Nog eens een kwart verwacht dat het september zal zijn.

Maar een al te rasse afbouw van de stimulus zit niet in de kaarten. Tot jolijt van de beurzen die zich verder verzekerd zien van hun favoriete infuus. Beleggers die Powell een serenade willen brengen, hebben met 'Keep on doing that' of 'Love me just a little bit more' keuze in overvloed in het oeuvre van de Dolly Dots.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie