Advertentie
voorkennis

Dure kladjes

Zelfs Albert Einstein zat wel eens fout, leert een manuscript dat dinsdag wordt geveild in Parijs.

Terwijl een zeldzaam manuscript van Albert Einstein dinsdag onder de hamer gaat in Parijs, kijken beleggers vooral uit naar nieuwe cijfers over de economische impact van de vierde coronagolf.

Een geruststellende gedachte bij het begin van een nieuwe werkweek: zelfs Albert Einstein maakte wel eens fouten. Samen met zijn Zwitserse medewerker en vriend Michele Besso probeerde de geniale fysicus tussen 1913 en 1914 bepaalde onregelmatigheden in de baan van Mercurius te verklaren aan de hand van vergelijkingen in zijn toen nog prille algemene relativiteitstheorie.

Maar tijdens dat werk waren fouten in de berekeningen geslopen, waardoor Einstein uiteindelijk andere manieren moest zoeken om zijn relativiteitstheorie uit te werken. Dat waren we allicht niet te weten gekomen had Einsteins Zwitserse kompaan de kladjes van hun 'Mercurius-project' niet bijgehouden.

De kladjes van Einstein en Besso zouden voor 2 tot 3 miljoen euro onder hamer kunnen gaan. ©AFP

Het gezamenlijke manuscript van Einstein en Besso - 26 pagina's geschreven door de Duitse fysicus, 25 door de Zwitserse ingenieur - wordt dinsdag door in Parijs geveild door de veilinghuizen Christie's en Aguttes. Christie's verwacht dat de berekeningen voor minstens 2 tot 3 miljoen euro onder de hamer gaan. Het is volgens het veilinghuis dan ook de helft van de enige twee stukken die de ontstaansgeschiedenis van Einsteins algemene relativiteitstheorie documenteren.

In vergelijking met die van Einstein en Besso zijn de berekeningen die de cijferaars van IHS Markit maken minder complex. Wat niet wil zeggen dat ze geen impact hebben. Zo kijken beleggers dinsdag reikhalzend uit naar de voorlopige conjunctuurbarometers van de Britse dataspecialist.

Een paar maanden geleden straalde de conjunctuurbarometer van IHS Markit nog een ongebreideld optimisme uit. Maar daar heeft de vierde besmettingsgolf verandering in gebracht.

IHS Markit polst iedere maand de aankoopdirecteuren van 5.000 ondernemingen in de eurozone over hun economische vooruitzichten. Een paar maanden geleden, toen iedereen nog leek te geloven dat het rijk der vrijheid er snel zat aan te komen, straalde die conjunctuurbarometer nog een ongebreideld optimisme uit.

Maar daar heeft de vierde besmettingsgolf verandering in gebracht. Analisten verwachten dat de voorlopige vertrouwensindicator voor de eurozone boven 50 punten zal liggen, wat nog altijd op economische groei wijst. Maar dat groeitempo ligt met een voorspelde 53,5 punten al een pak lager dan een maand geleden. Als dat cijfer nog lager uitvalt, dreigt dinsdag een baaldag voor beleggers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie