voorkennis

Een Beke herboren

©Photo News

Straks wordt het dus weer legaal om een wildvreemde binnen te draaien, om het met Conner Rousseau (Vooruit) te zeggen. Op Pukkelpop, op Tomorrowland, op een ander of in het slechtste geval op intensieve zorgen.

48 uur pinten hijsen op een zonnig terras en het lijkt echt alsof we in een andere wereld wakker geworden zijn. Hoe gebetonneerd het pad naar het rijk der vrijheid deze zomer echt wordt, weten we misschien straks, na het Overlegcomité, maar een feit is dat de sfeer duidelijk omgeslagen is in de Wetstraat. Zowel Alexander De Croo (Open VLD) als Jan Jambon (N-VA) en Frank Vandenbroucke (Vooruit) geloven dat het moet lukken om vanaf de tweede helft van de zomer alweer de beentjes los te gooien, als de heropening van Plexiland tenminste de gezapige daling van de ziekenhuisopnames niet omkeert.

Dat de beleidsmakers vertrouwen getankt hebben, komt door de vaccinatiecampagne, waarvan het priktempo een omgekeerd patroon volgt als het vormpeil van Club Brugge.

Afgelopen weekend zagen wij nogal wat bevrijde zielen een consumptietempo aanhouden dat met een beetje tegenslag recht naar de spoed leidde. Of - met een sterkere maag - naar de afterparty vanaf 22 uur. De theorie dat een terras een meer gecontroleerde omgeving is voor de grote heropstart dan het park of het strand klinkt nog altijd goed, maar men moet ook niet naïef zijn.

Dat de beleidsmakers niettemin vertrouwen getankt hebben, komt uiteraard door de vaccinatiecampagne, waarvan het priktempo een omgekeerd patroon volgt als het vormpeil van Club Brugge. De exponent van dat nieuwe vertrouwen is een herboren Wouter Beke (CD&V). Tegen 11 juli wil hij alle 16-plussers een eerste prik geven, kondigde hij dit weekend aan in De Zondag. Joe Biden kan daar nog niet aan tippen, volgens de minister van Welzijn.

Ook het tempo waaraan de Vivaldi-partijen de benoemingspuzzel invullen die ze in maart legden, mag er wezen. Zo gaat volgende week een haast volledig nieuwe raad van start bij de Nationale Loterij. Dat CEO Jannie Haek de Frantalige liberale Geraldine Demaret naast zich krijgt als voorzitter, wisten we al. Andere nieuwe bestuurders zijn Patricia Ceysens (Open VLD), Karel De Bondt (Vooruit), Liesbeth De Winter (CD&V), Bogdan Vanden Berghe (Groen), Ann Brusseel (Open VLD), Patrick Dupiez (Ecolo), Gérald Duffy (MR), Emmanuelle Dardenne (PS), Xavier Gonzalez (PS) en Laurence Lambert (Ecolo).

Interessant studiewerk komt dinsdag van de OESO. De organisatie van rijke landen heeft een vergelijkend onderzoek gedaan naar successie- en schenkrechten in haar lidstaten en naar de rol die erfbelastingen na Covid-19 kunnen spelen in het opkrikken van de overheidsinkomsten en de strijd tegen ongelijkheid. Benieuwd of het rapport even enthousiast wordt onthaald als de digitaks of de minimumbelasting voor bedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie