Advertentie
voorkennis

Friends with benefits

Belfius-baas Marc Raisière en Guillaume Boutin (rechts), de CEO van Proximus, stellen dinsdag de nieuwe internetbank Banx voor.

Nog geen 1,5 jaar nadat ze voor het eerst hadden uitgepakt met een verrassend samenwerkingsakkoord, lanceren de bankgroep Belfius en het telecombedrijf Proximus hun bankproject Banx.

'Een van de stres­se­rendste weken uit mijn carrière.' Bijna vier jaar na datum is Belfius-topman Marc Raisière nog altijd onder de indruk van de ophef die hij veroorzaakte toen hij in 2017 toegaf toenmalig Proximus-CEO Dominique Leroy te hebben gecontacteerd om nauwer samen te werken met de telecomgroep.

In een wereld die aan elkaar hangt van de buzzwords en de promopraat heeft Banx de lat hoog gelegd. Op zijn site belooft de internetbank haar diensten 'zonder zever' te zullen aanbieden.

Door de razendsnelle digitalisering en de ultralage rente, die hun klassieke verdienmodel onder druk zetten, moeten banken op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen, was de redenering. Waar kan je dan beter beginnen dan bij een telecombedrijf dat, net zoals Belfius, gecontroleerd wordt door de overheid? Veel gehoor kreeg Raisière niet. Leroy stuurde de Belfius-baas wandelen en zijn telecomtoenadering werd aanvankelijk weggelachen.

Maar de aanhouder wint. In juni vorig jaar gingen Raisière en Proximus-baas Guillaume Boutin - Leroy was intussen opgestapt - alsnog met elkaar in zee. Het telecomhuwelijk waar Raisière op had gehoopt, bleef uit. Maar Proximus en Belfius werden wel friends with benefits.

Het belangrijkste resultaat van die samenwerking wordt dinsdag voorgesteld: Belfius en Proximus presenteren Banx, de internetbank die beide bedrijven samen hebben ontwikkeld. Die moet het antwoord bieden op hippe smartphonebanken als N26 of Revolut, die de trado's in de branche het vuur aan de schenen leggen.

Tot dusver werd maar een tipje van de sluier gelicht over wat Banx te bieden zou hebben: nu we eindelijk weer op restaurant mogen, kunnen klanten via de Banx-app de rekening delen, via een CO2-dashboard zouden ze de milieu-impact van hun transacties kunnen meten en gebruikers zouden in vijf minuten een rekening kunnen openen.

Dat laatste staat haaks op een ander concept waar Banx mee uitpakt in zijn teasers: slow banking. Boutin en Raisière zullen dinsdag duidelijk maken wat dat concept precies inhoudt. In een wereld die aan elkaar hangt van de buzzwords en de promopraat hebben ze de lat voor hun presentatie hoog gelegd. Want op zijn site belooft Banx zijn diensten 'zonder zever' te zullen aanbieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie