voorkennis

Hapt de kleine fietser toe om Bike24 een beursstart 'en danseuse' te geven?

©BELGA

Een dag voor de start van de Ronde van Frankrijk trekt in Frankfurt een fietsbedrijf naar de beurs. Maar ondanks de hype over tweewielers moest Bike24 genoegen nemen met een prijs aan de onderkant van de vork.

Door de drukke sportzomer begint de Tour de France wat vroeger dan normaal. Zaterdag trekt de karavaan zich op gang in het Bretoense Brest. 1.000 kilometer oostelijker mogen ze vrijdag al een eerste wielerfeestje vieren. Bike24, een online verkoopplatform voor fietsonderdelen, maakt zijn opwachting op de beurs van Frankfurt.

Bike24 verkoopt remschijven, wielen, derailleurs en alle andere mogelijke fietsonderdelen aan (hobby)me­ca­ni­ciens. Almaar meer mensen sleutelen in hun vrije tijd aan hun fiets. De Europese fietsmarkt groeide sterk in covidtijden en is naar schatting zo'n 22 miljard euro groot. De verkoop van elektrische fietsen verdubbelde in 2020, die van gewone 'beenaangedreven' fietsen steeg met 80 procent.

662 miljoen
waardering
Het Duitse Bike24 wordt gewaardeerd op 662 miljoen euro.

Fietsaandelen scheren hoge toppen op de beurs. Het Nederlandse Accell , de fietsholding boven merken als Batavus en Koga, verdubbelde in de jongste twaalf maanden in waarde. Ook de Brusselse holding GBL waagde zich in december in de sector met een investering in de fietsproducent Canyon. In Japan steeg de fietsonderdelenproducent Shimano met ruim een kwart sinds januari.

Rugwind

Bike24 kon die stevige rugwind (nog) niet capteren in de aanloop naar zijn beursintroductie. Het bedrijf moest genoegen nemen met een introductieprijs van 15 euro, aan de onderkant van de vooropgestelde vork. Met 6,7 miljoen aandelen die geplaatst worden, haalt het bedrijf 100,5 miljoen euro op en vangt het een waardering van 662 miljoen euro. Het aanbod bestaat zowel uit nieuwe als bestaande aandelen die in handen zijn van Riverside, een Amerikaanse private-equityfonds dat drie jaar geleden de hand legde op het 20 jaar oude bedrijf uit Dresden.

Bike24 bediende vorig jaar ruim 700.000 klanten. Het draaide 199 miljoen euro omzet, een groei met 30 procent en puurde daaruit een brutobedrijfswinst (ebitda) van 26,7 miljoen euro. Mogelijk ligt het pijnpunt ergens anders. Bike24 hield weinig rekening met het feit dat de wielersport een volkssport is. De plaatsing gebeurde uitsluitend bij institutionele investeerders waardoor de fietsminnende kleine belegger buitenspel stond. De vraag is of die kleine fietser alsnog toehapt om Bike24 vrijdag een start 'en danseuse' te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie