Advertentie
Advertentie
voorkennis

Insane

Danny Fenster ©via REUTERS

Amerikaan Danny Fenster wordt in Myanmar net als vele andere journalisten opgesloten in de beruchte gevangenis Insein. Vandaag vindt een hoorzitting plaats.

Danny Fenster stond op 24 mei op de luchthaven van Yangoon op het punt in te schepen voor een vlucht naar Kuala Lumpur, om van daaruit verder te vliegen naar zijn geboortestad Detroit. Maar Fenster, een 37-jarige Amerikaanse journalist, stapte nooit op het vliegtuig. Hij werd uit de terminal geplukt door de Myanmarese politie en weggevoerd naar een beruchte gevangenis. Vandaag verschijnt hij voor een rechter en komt er misschien meer duidelijkheid over zijn lot. Amerikaanse druk op de junta van Myanmar om hem vrij te laten leidt voorlopig tot niets.

Fenster werkt voor de nieuwswebsite Frontier Myanmar en wordt zonder enige motivering beschuldigd van het aanstoken van een opstand tegen het regime, een misdrijf waarop een celstraf van drie jaar staat. Sinds het leger begin dit jaar op een gewelddadige manier de macht overnam, werden al tientallen journalisten om dezelfde schimmige reden opgepakt. Nathan Maung, een andere Amerikaan die lang vastzat maar onlangs werd uitgeleverd, sprak van dagenlange folteringen.

Insein Prison is een aftands cellencomplex dat uit de Britse koloniale tijd dateert. Het heeft de reputatie de hel op aarde te zijn.

De hoorzitting vindt plaats in de gevangenis waar Fenster wordt vastgehouden, en die heeft de reputatie de hel op aarde te zijn. Insein (spreek uit ‘insane’) Prison is een aftands cellencomplex dat uit de Britse koloniale tijd dateert. Het is voorzien op 5.000 gevangenen, maar er worden sinds de staatsgreep ruim dubbel zoveel mensen - onder wie veel dissidenten en politiek activisten - opgesloten in mensonterende omstandigheden. Ex-gevangen spreken van constante mishandelingen, een gebrek aan sanitaire voorzieningen en walgelijk voedsel. Daar komt bij dat Fenster in een kort telefoontje naar de Amerikaanse ambassade in Yangoon begin deze maand zei dat hij symptomen had van Covid-19, maar dat hij geen behandeling krijgt.

‘Hij is een objectieve verteller van de waarheid’, postte zijn broer Bryan dit weekend op Twitter. Danny Fenster wou naar Amerika reizen voor een eerste familiereünie in drie jaar, maar die vond dus niet plaats. ‘Zijn verhaal is van belang voor iedereen. Journalism is not a crime.’ Te volgen via #BringDannyHome.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie