Advertentie
voorkennis

Liefde in de vuilnisbak

Banksy's 'Meisje met de ballon' gaat donderdag in herverpakte vorm onder de hamer. ©AFP

Drie jaar na de stunt van de kunstenaar Banksy, die zijn 'Meisje met de ballon' meteen na de veiling door de papierversnipperaar haalde, gaat het verminkte werk donderdag opnieuw onder de hamer.

Een spectaculaire promostunt of een knap staaltje performancekunst dat de geldhonger in de kunstmarkt aankaartte? Drie jaar na datum discussiëren kenners nog altijd wat de mysterieuze Britse graffitikunstenaar Banksy precies voor ogen had toen hij besloot zijn 'Meisje met de ballon' te vernietigen.

Spectaculair was het wel. Onmiddellijk nadat Banky's illustratie voor 1,2 miljoen euro was geveild was het 'Meisje met de ballon' al oud papier. In de lijst rond het werk zat een papierversnipperaar verstopt, die meteen na de veiling werd geactiveerd. Al liep Banksy's truc niet helemaal zoals gepland. Uiteindelijk werd slechts de helft van het werk tot snippers herleid.

Sotheby's geeft geen korting op beschadigde stukken: het herverpakte kunstwerk van Banksy kan tot 7 miljoen euro halen.

De stunt betekende niet het einde van 'Meisje met de ballon'. Het werk werd professioneel herverpakt en wordt donderdag onder de titel 'Love is in the Bin' (liefde in de vuilnisbak) als een soort objet trouvé geveild bij Sotheby's in Londen. Dat huis geeft duidelijk geen korting aan beschadigde stukken: verwacht wordt dat 'Love is in the Bin' omgerekend 4,7 tot 7 miljoen euro kan halen.

Banksy duwt de zelfvernietigingsknop in bij een veiling van Sotheby's.

Ook Morgan Stanley, Wells Fargo en Citigroup weten alles over het herverpakken van rommel, zij het in de financiële betekenis van het woord. De drie Wall Street-reuzen publiceren donderdag hun resultaten voor het derde kwartaal. Daarbij kijken beleggers en analisten vooral uit naar hoe de kredietportefeuilles van de giganten zijn geëvolueerd.

De hamvraag: konden de drie banken in het derde kwartaal eindelijk weer meer leningen verstrekken aan bedrijven? Die konden de voorbije maanden, de voorbije jaren zelfs, bijzonder gemakkelijk groeikapitaal vinden op de financiële markten of bij alternatieve geldschieters. Als de kredietmotor bij de banken weer aanslaat, zal het in een heel voorzichtige eerste versnelling zijn, zeggen analisten.

Al kan het Wall Street-trio dat allicht compenseren dankzij de commissies die het verdient door mee de aanhoudende boom aan fusies en overnames te begeleiden. De zakenbankpoot van concurrent JPMorgan, die woensdag al zijn derdekwartaalresultaten publiceerde, kon zijn commissie-inkomsten afgelopen zomer zo al naar een recordniveau tillen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie