Advertentie
voorkennis

Lisztomania

De componist Ferenc 'Franz' Liszt. ©doc

Op de verjaardag van Franz Liszt staat Viktor Orbán klaar om de naar de componist genoemde nationale luchthaven van Hongarije te nationaliseren. De beleggers in VGP kijken met interesse mee.

Aaah, Franz Liszt. De man, de muziek, het fenomeen. Vrijdag is het 210 jaar geleden dat de Justin Bieber van de 19de eeuw het levenslicht zag. De componist was, 150 jaar voor er sprake was van The Beatles, Elvis of Koen Wauters, de grondlegger van de fanrazernij. Wie Liszt aan het werk zag op de piano of het orgel in Berlijn, Parijs, Luik en Antwerpen, liep het risico om van pure extase flauw te vallen.

Liszt was een mooie man om naar te kijken en was zich daarvan bewust. Als eerste zette hij zijn piano dwars op het podium, zodat mensen zijn gezicht konden zien. Hij wapperde met zijn lange haren en niet zelden vloog een zweetdruppel in het publiek omdat Liszt zijn hoofd driftig meebewoog op de tonen van zijn rapsodieën. Hij was ook de eerste die door het publiek heen liep om naar het podium te gaan.

De Liebesträume van Liszt, drie pianosolo's uit 1850.

Het hoeft niet te verbazen dat Hongarije zijn nationale luchthaven noemde naar 's werelds eerste popidool. De luchthaven Ferenc Liszt, zoals Franz in het Hongaars met zijn voornaam heette, staat op het punt om weer in de armen van de Hongaarse staat te vallen. Premier Orbán zei tijdens een bezoek aan Servië dat de Hongaarse overheid 'elk moment' een deal kan afronden waarmee ze de luchthaven in handen krijgt. De luchthaven van Boedapest is eigendom van twee Canadese pensioenfondsen en van het staatsinvesteringsfonds van Singapore.

Hongarije heeft geen belang in de luchthaven die in 2005 werd geprivatiseerd. 'Onze economie is sterk genoeg om het ons te kunnen veroorloven', zei Orbán. 'In Hongaarse handen zal de allure van de luchthaven met een trapje of twee stijgen.'

De luchthavenomgeving in Boedapest is relevant voor veel Belgische beleggers. De Berchemse vastgoedvennootschap VGP zette vorige week haar eerste stappen in Boedapest en verwierf er een stevige lap grond van 38 hectare naast de luchthaven. Hongarije verwacht een economische groei van 7,6 procent dit jaar, alleen Ierland en Estland doen beter. Jan Van Geet en Viktor Orbán delen dezelfde Liebestraum: een graantje van de groeispurt meepikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie