voorkennis

There's a Starman waiting in the... trash?

©AFP

In Toronto wordt een aan David Bowie toegeschreven schilderij geveild. De prijs kan alle kanten uit, maar het zal alleszins meer zijn dan de 5 Canadese dollar die de gelukkige vinder ervoor betaalde.

Een advies voor wie de hele bonanza aan beursintroducties in Europa wat moe is: turn and face the strange! Want in Toronto staat donderdag een veel curieuzer activaklasse in de spotlights. Daar wordt een schilderij geveild dat wordt toegeschreven aan David Bowie. Het werk heet 'D Head XLVI' en maakt deel uit van de reeks van 47 'Dead Heads' die de Britse muzikant tussen 1994 en 1997 schilderde, geïnspireerd op zijn Ziggy Stardust-periode in de jaren '70. Op de achterkant is een etiket met Bowies naam en handtekening aangebracht.

Het had niet veel gescheeld of het schilderij was op het stort beland. Een vrouw vond het in een kringwinkeltje voor de stortplaats van Machar, een dorp in de provincie Ontario. Ze telde er 5 Canadese dollar (3,4 euro) voor neer. Geïntrigeerd door de handtekening op de achterzijde riep ze de hulp in van experten. Andy Peters, een Brits expert in Bowie-handtekeningen, bevestigde dat het werk authentiek is.

De verkoopster wil anoniem blijven en bood het werk aan bij het veilinghuis Cowley Abott in de hoop er 12.000 Canadese dollar (8.000 euro) voor te krijgen. Maar de teller staat intussen al veel hoger: het hoogste bod bedraagt meer dan 75.000 Canadese dollar (51.000 euro). Donderdag om 18.15 uur Belgische tijd loopt de veiling af.

Bowie was behalve zanger, muziekproducent, songwriter en acteur ook kunstenaar en kunstverzamelaar. Hij verzamelde meer dan 400 kunstwerken, waaronder enkele van bekende namen als Damien Hirst, Henry Moore en Graham Sutherland. Bij zijn dood in 2016 werd zijn uitgebreide verzameling geveild voor 41 miljoen euro. Met zijn eigen werk trad hij zelden in de openbaarheid.

Hoe Bowies schilderij in een klein dorpje in Ontario terechtkwam, blijft een raadsel. Zeker is dat het winkeltje nabij de stortplaats van Machar intussen heel wat schattenjagers op de been brengt. 'We krijgen veel meer volk over de vloer dan normaal', zei uitbater Johnny Kirchner in de Canadese krant The Toronto Star. 'Mensen komen dan met een gewone keukenstoel aandraven aan de kassa en vragen of Bowie daar heeft ingezeten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie