Advertentie
Advertentie
voorkennis

Through the Grapevine

Sinds begin dit jaar is het aandeel GameStop al meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. ©ANP

Het enthousiaste leger GameStop-beleggers mag zich weer opmaken voor een stevige beursrit nu de Amerikaanse computerspelletjesketen zijn halfjaarresultaten prijsgeeft.

Ze moeten in Grapevine, Texas, toch al een paar keer flink hebben gevloekt op GameStop. De voorstad van Dallas probeert zich al enkele jaren nadrukkelijk te profileren als het epicentrum van de snel groeiende Texaanse wijnindustrie.

Vanaf volgende week donderdag staat de stad zelfs helemaal in het teken van wijn tijdens een vier dagen durend Grapefest, met een ontelbaar aantal tastings, toeristische tochtjes naar lokale producenten en optredens.

Ondanks alle inspanningen van de lokale Texaanse wijnboeren gaat alle aandacht nu al maanden naar die andere bekende inwoner van Grapevine: GameStop.

Maar ondanks die inspanningen van de Texaanse wijnboeren gaat alle aandacht nu al maanden naar die andere bekende inwoner van Grapevine: GameStop .

De verkoper van computerspelletjes groeide uit tot dé beurshype van het jaar dankzij een leger dolenthousiaste beleggers op het chatforum Reddit. Gewapend met internet-memes, de beleggersapp Robinhood en een coronacheque van de overheid stuurde de GameStop-armada het aandeel dit jaar een hallucinante 1.000 procent hoger.

Absurde hype

Een redelijk absurde beleggershype. Door te lang te blijven focussen op fysieke winkels miste GameStop de digitale trein compleet. Analisten achtten de kans groot dat het weldra game over ging zijn voor de groep.

Maar net de onverwachte comeback van het aandeel biedt GameStop overlevingskansen. Het bedrijf maakte gebruik van de hoge aandelenkoersen om meer dan 1 miljard dollar aan vers kapitaal op te halen. Dat geld dient om de schulden af te bouwen en te investeren in digitalisering.

0,7 dollar
Analisten verwachten dat GameStop in het tweede kwartaal van dit jaar voor 0,7 dollar per aandeel in het rood is gegaan.

Winst hebben die inspanningen nog niet opgeleverd. Over de eerste drie maanden van het jaar dook GameStop voor 1,1 dollar per aandeel in het rood. Woensdag, na beurstijd, kondigt de groep allicht opnieuw een verlies van 0,7 dollar per aandeel aan voor het tweede kwartaal.

Dat is wel zowat de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar voor de GameStop-fans blijkt het altijd wat schrikken. Het afgelopen jaar kreeg het GameStop-aandeel telkens een klets van 15 tot 34 procent op de beurs na de publicatie van de halfjaarcijfers. Een zekerheid: als GameStop er woensdag niet in slaagt die 'vloek' op te heffen, kunnen de fans nog altijd troost vinden in Texaanse wijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie