voorkennis

Untersuchungsausschuss

Duits bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Olaf Scholz moeten zich donderdag en vrijdag in de Bundestag verantwoorden voor hun rol in het Wirecard-schandaal. ©Tobias Schwarz/AFP POOL/dpa

Bibberen in Berlijn: de parlementaire commissie rond het Wirecard-schandaal bereikt vandaag en vrijdag haar apotheose nu bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Olaf Scholz worden gehoord.

Toegegeven: wie in zijn jeugdjaren werd blootgesteld aan krimi's als 'Derrick', 'Tatort' of 'Ein fall für zwei', zal niet snel geloven dat Duitsers in staat zijn wervelende misdaadseries te produceren. Maar met Wirecard zijn ze vorig jaar toch aan een indrukwekkende inhaalrace begonnen in het genre.

Het Beierse betaalbedrijf, dat in een mum van tijd was uitgegroeid tot dé beurslieveling van Duitsland, ging vorig jaar overkop nadat aan het licht was gekomen dat bijna 2 miljard euro op de balans verzonnen was.

Move over, Derrick, Wirecard is de beste Duitse krimi van het moment.

Topman Markus Braun werd opgepakt op verdenking van miljardenfraude. Maar Jan Marsalek, het nummer twee van het bedrijf, wist Duitsland in een privéjet te ontvluchten en prijkt nu nog altijd bovenaan op de Most Wanted-lijst van Interpol. Dat Marsalek volgens sommige mediaberichten bij zijn vlucht geholpen werd door een medewerker van de Oostenrijkse geheime dienst maakt het verhaal alleen mysterieuzer.

Politieke elite

En ook genanter voor de Duitse politieke en economische elite, die Wirecard jarenlang de hand boven het hoofd hield. Om na te gaan wie allemaal boter op het hoofd heeft in deze Duitse variant van het Lernout & Hauspie-schandaal richtte de Bundestag vorige herfst een parlementaire onderzoekscommissie op. Een 'Untersuchungsausschuss', heet dat in het Duits. Een woord dat je het best niet uitspreekt met een Hefeweizen te veel op.

De voorbije maanden zijn al behoorlijk wat prominenten door het ijs gezakt in de parlementaire onderzoekscommissie rond Wirecard.

De voorbije maanden zijn al behoorlijk wat prominenten door het ijs gezakt. Dat de toezichthouder Bafin en auditoren zoals EY belangrijke steken lieten vallen, was bij aanvang duidelijk. De topman van de revisorenwaakhond Apas zakte door het ijs toen bleek dat hij net voor de val van Wirecard nog had gehandeld in aandelen van het bedrijf.

De apotheose komt er vandaag en vrijdag: dan worden bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Olaf Scholz aan de tand gevoeld in het dossier. Merkel zal vrijdag vooral moeten uitleggen waarom ze in 2019 tijdens een staatsbezoek in China nog lobbyde voor Wirecard, terwijl toen al kritische persartikels waren verschenen.

Scholz is vandaag al aan de beurt. Als minister van Financiën wordt hij al langer verantwoordelijk geacht voor het veel te lakse beurstoezicht. Bovendien probeerden medewerkers Wirecard op het laatste moment te redden met coronasteun. Het is een kruisverhoor dat Scholz, de kanselierskandidaat voor de sociaal-democratische SPD, vijf maanden voor de nationale verkiezingen kan missen als kiespijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie