voorkennis

Vaudeville hook

Facebook besloot Donald Trump in januari geen podium meer te geven. ©Photo News

Krijgt Donald Trump straks weer zijn zeg op 's werelds grootste socialemediaplatform? De toezichtsraad van Facebook beslist vandaag of de voormalige Amerikaanse president in januari terecht was verbannen.

Toen de Amerikaanse politicus Henry Clay Miner in 1878 een theaterzaal opende in The Bowery, een arme wijk in New York, groeide die razendsnel uit tot een daverend succes. Miner's Bowery Theatre was eigenlijk een American Idol-talentenjacht avant la lettre.

Dansers, komieken, acrobaten... op amateuravonden mocht iedereen zijn kans wagen. Voor wie er niets van bakte, was de organisatie onverbiddelijk. Een flauwe grap te veel en je werd van het podium gesleurd met een lange herdersstaf waar een haak aan was gemonteerd.

Ook niet Trump-aanhangers maken zich zorgen dat een select clubje techbedrijven een groep andersdenkenden kan muilkorven.

Die 'vaudeville hook' werd in de loop der jaren een begrip in de entertainmentbusiness, vooral in cartoons. Wie vroeger 'The Muppet Show' zag, herinnert zich misschien de beer Fozzie, die na de zoveelste dooddoener van de planken werd geplukt. En toen Donald Duck in 1934 zijn debuut maakte in een Disney-film kreeg hij meteen die haak om zijn hals.

Donald Duck wordt al meteen van het podium geplukt in zijn eerste filmoptreden uit 1934.

Begin januari kreeg die andere, iets oranjere Donald de ‘vaudeville hook’. Na de bestorming van het Capitool in Washington besloten socialemediareuzen zoals Twitter, Youtube, Facebook en Instagram de voormalige Amerikaanse president van hun platform te weren. Waarmee Big Tech andermaal bakken kritiek over zich kreeg. Uiteraard van Trump-aanhangers. Maar ook van burgers die zich steeds meer zorgen maken dat een select clubje techbedrijven een hele groep andersdenkenden het zwijgen kan opleggen.

Hooggerechtshof van Facebook

Facebooks raad van toezicht – een soort intern hooggerechtshof dat bestaat uit twintig topadvocaten, ex-journalisten, mensenrechtenactivisten en voormalige politici – beslist woensdag of topman Mark Zuckerberg wel juist zat toen hij Trump in januari zijn platform ontnam.

Als de socialemediareus Trump weer zijn zeg laat doen, betekent dat allicht dat andere beruchte roeptoeters als Jair Bolsonaro en Rodrigo Duterte mogen blijven zeggen wat ze willen.

De kans dat de ex-president straks opnieuw mag uithalen op Facebook is niet gering. Eerder dit jaar oordeelde de toezichtsraad dat Facebook een post moest herpubliceren waarin een gebruiker uit Myanmar uithaalde naar moslims. Geen haatspraak, meende de raad, ook al hadden de machthebbers in Myanmar in het verleden Facebook gebruikt om geweld tegen de lokale Rohingya moslim-minderheid te organiseren.

Ook in landen als Brazilië en de Filipijnen wordt met spanning gekeken naar de beslissing van Facebook. Als de socialemediareus Trump weer zijn zeg laat doen, betekent dat allicht dat andere beruchte roeptoeters als Jair Bolsonaro en Rodrigo Duterte mogen blijven zeggen wat ze willen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie