Advertentie
voorkennis

Vree wise

Kristo Käärmann en Taavet Hinrikus, de oprichters van Wise. ©Jake Farra

Door hun fintechklepper Wise naar de Londense beurs te brengen kunnen de Estse ondernemers Taavet Hinrikus and Kristo Käärmann zich woensdag allicht miljardair noemen.

Je hebt mensen die op feestjes voortdurend de show willen stelen, mensen die maar aan je kop blijven zeuren en mensen die te veel drinken. En dan heb je Kristo Käärmann.

Die Estse ondernemer brengt de sfeer erin door bij andere feestgangers zijn beklag te doen over de kosten die banken durven aan te rekenen als je geld naar een buitenlandse rekening wil overschrijven.

Ruim tien jaar geleden op een feestje in Londen, waar Käärmann als Deloitte-consultant werkte, was het weer van dat. Tot plots Taavet Hinrikus, een andere Estse gast, Käärmann gelijk gaf en mee begon te zoeken naar oplossingen om de banken te slim af te zijn.

De twee Esten bleken de basis te hebben gelegd voor Transferwise: een financieel technologiebedrijf dat geldtransfers zo goedkoop en zo efficiënt mogelijk wil maken voor particulieren en internationaal actieve bedrijven.

Grote geldschieters

Transferwise - onlangs omgedoopt tot Wise - groeide als kool en kon topinvesteerders als Virgin-oprichter Richard Branson, Facebook-geldschieter Marc Aandreessen en Paypal-brein Peter Thiel aan zich binden. Het bedrijf, dat door de brexit zijn Europese uitvalsbasis in Brussel plaatste, werd bij zijn laatste kapitaalronde vorig jaar op net geen 6 miljard euro gewaardeerd. Het maakte van Käärmann en Hinrikus op papier al de rijkste inwoners van Estland.

De geldtransferdienst Wise ontstond uit frustratie over de torenhoge kosten die banken durven aan te rekenen als je geld overmaakt naar het buitenland.

Allicht worden ze dat woensdag ook in realiteit, want de beursgang die Wise deze ochtend plant op de London Stock Exchange biedt hen de kans om flink te cashen. De manier waarop Wise naar de beurs trekt, doet vermoeden dat Käärmann en Hinrikus nog altijd gefrustreerd zijn door de werkwijze van traditionele banken. Net als de Zweedse streamingdienst Spotify of de cryptobeurs Coinbase maakt ook Wise zijn beursdebuut via een direct listing.

Daarbij kan je als aandeelhouder je aandelen laten noteren zonder vooraf een beroep te doen op begeleidende banken. Daardoor is het wel moeilijker in te schatten tegen welke prijs Wise naar de beurs zal trekken. Volgens de Britse zender Sky News hopen de Wise-managers op een waardering van meer dan 10 miljard euro. Als dat lukt, kan Käärmann weer een feestje organiseren. Laten we hopen dat zijn smalltalk erop vooruit is gegaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie