Advertentie
voorkennis

Wat brengt drukste Brusselse cijferdag?

©Frank Toussaint

Een makkelijke vergelijkingslat geeft Brusselse beursbedrijven ruimte om te scoren met hun kwartaalrapporten. Donderdag is de drukste dag van het seizoen met onder meer AB InBev, Solvay en Ontex.

In de VS is een kwart van de bedrijven de cijferrevue gepasseerd. De tussentijdse balans is bemoedigend. Afgewogen tegen de coronazomermaanden van vorig jaar boekten bedrijven in het derde kwartaal gemiddeld een winstgroei van 43 procent ondanks zorgelijke kraptes in de logistieke keten. Die winstgroei is boven de verwachting en volstaat om de Amerikaanse beursindexen naar nieuwe records te stuwen.

Brussel maakt donderdag een inhaalbeweging. Vier van de twintig Bel20'ers rapporteren op dezelfde dag: AB InBev , Argenx , Solvay en Telenet . Op de brede markt doen voorbeurs ook Kinepolis en Ontex en nabeurs Exmar , Befimmo en Quest for Growth mee. De Leuvense Nasdaq-vedette Materialise maakt de hoogdag voor de driekleur compleet.

Een gunstige vergelijkingslat, of in het hippere analistenengels 'easy comps', vormt een goede voorbode voor Solvay. Een belangrijke eindmarkt van de chemiespeler, de luchtvaart, lag in de zomer van vorig jaar op apegapen, waardoor in het voorbije kwartaal een winstsprong van 20 procent in de kaarten zit. In perfect spiegelbeeld met Solvay wordt bij Ontex een operationele winstkrimp van 20 procent verwacht. De luierproducent kampt met een ongeziene kosteninflatie voor houtpulp en oliederivaten, waardoor de marge naar verwachting zal afbrokkelen van 11,3 naar 8,7 procent.

Die opwaartse kostendruk staat ook op de bierketel. AB InBev is nog redelijk beschermd door hedgecontracten die het risico dempen. Maar volgend jaar is dat een ander verhaal: dan zou de aluminiumprijs alleen al meerkosten van 800 miljoen dollar betekenen (of een prijsstijging van 1,5 procent als AB InBev die lineair doorrekent). Alle indicaties die de bierreus daarover geeft, zullen beleggers uitermate boeien.

Op dat vlak kan Telenet defensief tegengewicht bieden. Hoewel de Mechelse kabelaar 'tough comps' heeft om over te springen. Analisten verwachten dat een daling van vaste telefonie en video-inkomsten de groei in breedband kan temperen. En zo heeft elk zijn eigen - wat ze in het Mechels zeggen - jatte en talloere.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie