Advertentie
voorkennis

Waterloo, douze points

©AFP

Wie België zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Italië komen we woensdag te weten. Wie heimwee heeft naar Waterloo kan naar Parijs, waar de hoed van Napoleon onder de hamer gaat bij Sotheby's.

'Soldiers of Love' blijft van de 62 Belgische inzendingen onze ontegensprekelijke favoriet. De krachtige popstem van Liliane Saint-Pierre, Jan Hautekiet incognito aan de toetsen en Chris Peeters en Jean Bosco Safari die hun keytars met een fluks hupsje ten hemel werpen. Beter werd het nooit op het hoogfeest van de Europese schmalz.

'Soldiers of Love' op het Eurovisiesongfestival van 1987.

Na de keuze van de VRT voor Hooverphonic, is het aan de RTBF om een artiest af te vaardigen voor het Eurovisiesongfestival van volgend jaar, dat na de overwinning van de rockgroep Måneskin in Italië zal plaatsvinden. Tussen 8 en 9 uur maakt de radiozender Vivacité de laureaat van een interne selectieprocedure bekend. 'De artiest' in kwestie zal live in de studio aanwezig zijn, aldus Vivacité. Die woordkeuze doet Eurovisie-fans al speculeren dat het om een soloartiest en niet om een band gaat. Stromae misschien?, opperde een twitteraar hoopvol.

Inzendingen uit het Franstalige landsgedeelte halen in doorsnee hogere scores dan inzendingen uit het Nederlandse taalgebied. Naast de tot dusver enige eindoverwinning van Sandra Kim, haalden twee RTBF-inzendingen een zilveren medaille: Jean Vallée met 'L'amour ça fait chanter la vie' in 1978 en Urban Trad met 'Sanomi' in 2003.

Volgens een Britse poll is er geen twijfel over de beste inzending aller tijden: de helft van de respondenten koos voor 'Waterloo' van ABBA. Wie nostalgie heeft naar Waterloo, kan bij Sotheby's in Parijs terecht. Daar beginnen de biedingen op een van de 19 bewaard gebleven steekhoeden die aan Napoleon worden toegeschreven. De richtprijs ligt tussen 400.000 en 600.000 euro, een zeer modeste schatting. Eerdere veilingen met Napoleons 'bicornes' in beverleer brachten tot 2,5 miljoen dollar op. Deze specifieke hoed zou hij niet in Waterloo maar in in Tilsit hebben gedragen, toen het Franse keizerrijk een vredesverdrag sloot met Pruisen en Rusland.

De onlineveiling Les Arts sous Influence: Napoléon is de eerste van een serie themaveilingen die Sotheby’s ophangt aan invloedrijke beroemdheden. Ook een schilderij van James Ensor over de Slag bij Waterloo zoekt er een nieuwe eigenaar voor een geschat bedrag tussen 300.000 en 500.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie