voorkennis

Wie zwaait straks de scepter in New York?

Eric Adams, een van de favorieten om de volgende burgemeester van New York te worden. ©REUTERS

In een oneven jaar moeten liefhebbers van Amerikaanse verkiezingen het met kruimels doen, maar ook in lokale races kan spektakel zitten voor de vele election watchers aan deze kant van de oceaan.

Dinsdag kiezen de Democraten wie hun kandidaat-burgemeester wordt voor metropool New York City. Kanshebbers zijn onder anderen de ex-flik Eric Adams (nu districtsburgemeester van Brooklyn) en ex-presidentskandidaat Andrew Yang, maar de peilingen voorspellen een 'tossup', een dubbeltje op zijn kant. Suspense!

Een voorverkiezing voor een burgemeester, moeten we daar ook al wakker van liggen? Wel, twee dingen. Ten eerste: de primary is zo goed als de verkiezing zelf. Wie dinsdag bij de Democraten wint, mag al de gordijnen gaan opmeten in Gracie Mansion, de historische ambtswoning in de Upper East Side, in 1799 gebouwd door ene Archibald Gracie op een uithoek van Manhattan met uitzicht op de East River. Want als de politieke wetten gerespecteerd worden, komt de Republikeinse kandidaat er in de algemene verkiezing in november niet aan te pas. Die zal hooguit één van de vijf 'boroughs' binnenhalen: Staten Island, het vergeten, onderschatte en politiek conservatieve stadsdeel vooral bekend vanwege de oranje ferry die er gratis heen vaart.

Wie dinsdag bij de Democraten wint, mag al de gordijnen gaan opmeten in Gracie Mansion, de ambtswoning van de burgemeester van New York.

Ten tweede: never a dull moment in de Big Apple. De winnaar wordt de opvolger van ‘Brooklyn dad’ Bill de Blasio, een ex-ambtenaar die nooit kans had gemaakt op de sjerp als toenmalig topfavoriet Anthony Wiener zich in 2013 niet een of twee (een comeback is iedereen nog gegund) maar drie keer had mispakt aan een sextingschandaal. Daarvoor was de multimiljardair Michael Bloomberg er de burgervader die voor zichzelf even een derde ambtstermijn fikste. En nog eens daarvoor zetelde ene Rudy Giuliani, ten tijde van 9/11 nog ‘America’s Mayor’ maar vandaag bekend als de labiele advocaat van Donald Trump.

Tweehonderd mijl zuidelijker in Washington DC luistert de Senaat dinsdag naar argumenten om van die hoofdstad eindelijk de 51ste staat van de VS te maken. Nu hebben de bijna 700.000 inwoners geen vertegenwoordiging in het Congres, in tegenstelling tot pakweg het donkerrode bastion Wyoming, dat met een bevolking van 500.000 twee senatoren mag afvaardigen. De Republikeinen willen echter geen 'statehood' voor het District of Columbia. Het ziet er dus naar uit dat de bewoners nog even zullen rondrijden met de geladen slogan ‘End Taxation Without Representation’ op hun nummerplaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie