Advertentie
voorkennis

Wordt Fagroff weer Fagron?

Fagron-CEO Rafael Padilla. ©Merlijn Doomernik

De apotheekbereider Fagron hoopt op omzetherstel om zijn beursvloek op te heffen.

The struggle is real, the pullback overdone. Uitgesproken door een resonerende basstem zou het de slagzin van een actiefilm kunnen zijn, maar het is de titel waarmee KBC Securities vooruitblikt op de resultaten bij Fagron , het eerste bedrijf dat in Brussel rapporteert over het derde kwartaal.

De marktleider in - zoals dat zo mooi heet - magistrale bereidingen voor apotheken deed wat weinig farmabedrijven hem nadeden: verliezen bij de pandemie. Het bedrijf maakt bereidingen van medicijnen die afwijken van de standaarddoses. Maar de vraag naar die producten en medicinale basisgrondstoffen viel stevig terug door het uitstel van niet-covidzorg. Resultaat: de koers van Fagron - ex-Omega Pharma - zakte naar een dieptepunt.

Het herstel hangt in de eerste plaats af van de mate waarin de uitgestelde zorg op gang komt. Daarnaast heeft het bedrijf - dat klinkt cynisch - er baat bij dat mensen weer normaal ziek worden, bijvoorbeeld als ze naar het werk treinen, drukke voetbalwedstrijden bijwonen of zoenen op heropende dansvloeren.

Allemaal dingen die mondjesmaat weer kunnen en dus een positief effect kunnen hebben op de resultaten die het bedrijf uit Nazareth en Rotterdam woensdag voorbeurs voorlegt. Tijdens de pandemie is Fagron bovendien druk beginnen te produceren in zijn Amerikaanse fabriek in Wichita, in de staat Kansas. Het kon daardoor basisproducten leveren die grote farmaceutische bedrijven tijdelijk niet konden leveren. Ook dat kan positief afstralen op Fagron.

'In plaats van druk op de omzet moeten beleggers beducht zijn voor druk op de marge', zegt analist Jeroen Van den Bossche, die Fagron daags voor de resultaten weer op zijn kooplijst plaatste. De kosteninflatie kan een nieuwe gesel zijn voor het geplaagde bedrijf. Een ander aandachtspunt is de toegenomen concurrentie van nieuwe spelers als Ceban en Ace.

Rafael Padilla als 'Chocolat' ©Wikipedia

CEO Rafael Padilla zal alle truken uit zijn hoed mogen toveren om het tij te keren. Gelukkig heeft de topman een naamgenoot die daarbij kan helpen: Rafael Padilla was ook de naam van de eerste zwarte variétéartiest die carrière maakte aan het begin van de 20ste eeuw. Onder de podiumnaam 'Chocolat' bracht Padilla het Parijse nachtleven aan het lachen. De vraag is of Fagrons Padilla dat woensdag in Brussel kan overdoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie