Advertentie

Het jaar in datajournalistiek

©Mediafin

De beste datavisualisaties en -analyses waar De Tijd dit jaar aan gewerkt heeft.

1. Vlammenzee zoekt nieuwe horizonten op

De felle bosbranden in Australië beheersten het nieuws eind 2019 en begin 2020, maar een uitzonderlijk brandjaar was 2019 niet. Wel verplaatst het vuur zich naar plekken waar het vroeger niet kwam. Dat blijkt uit een analyse van tientallen miljoenen branden tussen 2002 en begin 2020. Hier leest u er alles over.

2. Corona in kaart

Begin maart hebben we voor het eerst een grafisch overzicht gebracht van waar ter wereld het coronavirus woedt. Eind maart kwam daar een aparte analyse voor België bij.

Beide stukken worden tot op vandaag geüpdatet. In het begin gebeurde dat manueel, vandaag maken we gebruik van een op maat gebouwd en bijna volledig geautomatiseerd systeem. Dat laat ons toe om op relatief korte termijn nieuwe grafieken en inzichten te produceren (en heeft ons tijd gegeven om onderstaande verhalen uit te werken).

3. Voorspellende coronamodellen

Biostatistici en hun voorspellingsmodellen haalden het dit jaar tot in onze huiskamers. De uiterst complexe modellen dienen als leidraad voor beleidsmakers om de kraan met maatregelen open of dicht te draaien. Met één doel: de ziekenhuizen niet overbelasten.

Midden maart hebben we de impact van maatregelen ruwweg en met de hulp van biostatistici berekend. De complexiteit van de gebruikte modellen hebben we twee weken later geduid in deze interactieve explainer.

4. Het was druk in het park, rustig aan de pomp

'Blijf in uw kot!' Die uitspraak van toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block was begin maart een instant klassieker. Met locatiegegevens van Google gingen we na of de Belg ook gehoor gaf aan de oproep.

5. Oversterfte en de vele Belgische coronadoden

België heeft dit jaar meermaals de wereldwijde ranglijst van meeste coronaslachtoffers aangevoerd. Maar klopt die ranglijst wel? We keken naar de oversterfte - hoeveel meer mensen sterven dan verwacht - zowel regionaal als nationaal, om een genuanceerd antwoord op die vraag te geven.

6. De thermometer van het herstel: zo herneemt de Belgische economie

De economie krabbelde stilaan recht na de eerste golf, maar ook daarna bleef de impact van het coronavirus op de economie voelbaar. Om die heropstart in kaart te brengen, hebben we gekeken naar een aantal actuele cijfers zoals vracht-, haven- en luchtverkeer, stroomverbruik en restaurantbezoek.

7. Het droogteprobleem in België uitgelegd

Dit jaar is het warmste jaar on record. De afgelopen jaren had ons land ook al te kampen met hittegolven, recordtemperaturen en te grillig regenweer. In deze analyse leggen we uit hoe het druilerige België met een droogteprobleem is opgezadeld.

8. En plots piekte de handel in lucht

De internationale scheepvaart krijgt een stevige tik door corona. Met een opmerkelijke bijwerking: de trafiek van lege containers piekte. Hier geven we u een blik op de ruggengraat van de wereldhandel.

9. De race naar een vaccin

Van een gebruikelijke tien jaar naar minder dan een jaar. De recordrace naar een coronavaccin maakt van de eerste persoon die het krijgt zelf een wereldster-voor-een-dag.

Sinds midden juli houden ook wij die race nauwgezet in de gaten, met de hulp van Edward Parker van de London School of Hygiene and Tropical Medicine, die ons wekelijks een update stuurt met de laatste stand van zaken van het hele speelveld.

10. Van Gent en Antwerpen tot Beringen: corona sluipt door armste wijken

De grote gelijkmaker, zo werd corona genoemd. Een virus dat zich even fel toont bij rijk en arm, niemand die eraan ontsnapt. Maar uit een data-analyse van De Tijd blijkt dat het coronavirus het hardst toeslaat in de armste, jongste, dichtstbevolkte en meest gekleurde wijken in Vlaanderen.

11. Trump vs Biden

De strijd om het Witte Huis werd een nagelbijter van formaat. Zowat een maand voor de verkiezingen hebben we op basis van peilingen en modellen, aangeleverd door het onafhankelijke onderzoeksbureau PollyVote, de overwinningskansen van beide kandidaten in beeld gebracht.

Daags na de verkiezingen publiceerden we een analyse over de winst van Biden, en welk type kiezer hem een verblijf in het Witte Huis heeft gegund.

12. Corona halveert uitgaven voetbaltransfers

De transferzomer was de slechtste in jaren. Corona duwde de altijd maar groeiende markt naar het niveau van 2014. De uitgebreide blik op de Europese transfermarkt leest u hier.

13. Simulatie coronabarometer toont dat eerder ingrijpen nodig was

De intussen ten grave gedragen coronabarometer had als doel om de overheid duidelijk en begrijpbaar te laten communiceren. Simpele kleuren - van groen tot donkerrood - gaven aan of er verstrengd moest worden of niet. Met een simulatie ervan sinds het begin van de epidemie hebben we de reactiesnelheid van onze overheden tegen het licht gehouden.

14. Grootbanken sloten dit jaar een op de tien kantoren

De afbouw van fysieke bankkantoren is niet nieuw. De snelheid waarmee ze dat doen wel. Aan de hand van informatie die we op de websites van (bijna) alle Belgische banken haalden, konden we zien dat grootbanken hun net sneller afbouwen dan de kleinere banken.

15. Het jaar van De Tijd

Het blijkt ook uit bovenstaande lijst: corona heeft 2020 overheerst, ook op tijd.be. Een data-analyse van ons digitaal archief toont dat we het afgelopen jaar - gelukkig - over veel meer hebben geschreven. Duik hier in ons jaaroverzicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie