De Sterindex van De Tijd: wie is de beste speler van het EK?

Onze Sterindex beoordeelt spelers na elke wedstrijd op meer dan 20 criteria.

Wie is de waardevolste speler van EURO 2020? Onze Sterindex beoordeelt spelers na elke wedstrijd op meer dan 20 criteria. Het rapport van iedere speler en alle duels - voor én na - vindt u hier.

Kevin De Bruyne is de beste speler bij het begin van het EK. Dat bepaalt de Sterindex van De Tijd. Samen met statisticus Maarten De Schryver (UGent) ontwikkelden we een interactieve analyse die elke speler van het EK een score geeft op basis van een waaier aan vaardigheden - van doelpunten en schoten op doel over passes en assists tot tackles en balbezit - in 20.000 wedstrijden die sinds het WK in 2018 in nationaal en in clubverband zijn gespeeld.

Voetballer wordt datafabriek

Topvoetbal wordt minder een sport van eigenzinnige coaches die op buikgevoel spelers kopen, en meer van datawetenschappers die met nuchtere statistieken en wiskundige modellen op hun laptops mee beslissen over transfers, opstellingen en ploegtactiek. Daarom koos De Tijd ervoor tijdens dit EK zelf een model te bouwen om de sterktes van spelers en ploegen tegen het licht te houden.

Ranking

Tijdens het EK kunt u hier volgen welke spelers uitblinken en klimmen in de ranking, of net onder hun normale niveau blijven. Na alle 51 EK-matchen bepaalt het model de waardevolste speler van het toernooi op basis van onze Sterindex.

Naast de rapporten van de spelers kunt u van elke wedstrijd voor- en nabeschouwingen bekijken, zoals de eerste wedstrijd van de Rode Duivels afgelopen zaterdag tegen Rusland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie