Dit zijn dé ploegen van de groepsfase van het EK voetbal

Barcelona-middenvelder Frenkie de Jong (links) is een van drie Nederlanders in De Tijd-Sterindex met de beste voetballers tot nu toe op het EK. ©Photo News

Met elk drie voetballers in De Tijd-Sterindex zijn Nederland en Italië de opvallendste ploegen van de afgeronde groepsfase op het EK. Ontdek alle statistieken in onze data-analyse.

In amper anderhalve wedstrijd - één helft tegen Denemarken en een match tegen Finland - heeft Rode Duivel Kevin De Bruyne nog eens getoond dat hij tot de meest impactvolle voetballers van zijn generatie behoort. Met één goal, twee assists en liefst negen sleutelpasses - de meeste van alle spelers op het EK - staat hij op nummer twee in de Sterindex van De Tijd.

Opmerkelijk is ook dat de Italiaan Marco Verratti na zijn terugkeer in de basis na blessureleed in de laatste groepswedstrijd bewees hoe onmisbaar hij is. Verratti - de data zijn door het beperkte aantal matchen voorlopig beperkt en zullen met de voortgang van het EK nog flink veranderen - kroonde zich op 90 minuten tot de meest waardevolle speler van het EK tot nu. Ook zijn ploegmaats Ciro Immobile en Alessandro Bastoni staan in de top 10.

Van alle andere landenteams levert enkel Nederland nog drie spelers aan de top 10 van de Sterindex: Memphis Depay, Frenkie de Jong en Giorgio Wijnaldum.

De Sterindex van De Tijd

Topvoetbal wordt minder een sport van eigenzinnige coaches die op buikgevoel spelers kopen, maar van data-wetenschappers die met nuchtere statistieken en wiskundige modellen op hun laptops mee beslissen over transfers, opstellingen en ploegtactiek. Daarom koos De Tijd ervoor tijdens dit EK zelf een model te bouwen om de sterktes van spelers en ploegen tegen het licht te houden.

Ook de leider van de tegenstander van de Rode Duivels zondag in de achtste finale doet het uitstekend. De Portugees Cristiano Ronaldo - met vijf goals voorlopig topschutter - staat derde in de Sterindex. Rode Duivel Romelu Lukaku - 20ste in de Sterindex - scoorde drie keer.

Het EK tot nu toe was allerminst een doelpuntenfestijn. In de eerste 34 wedstrijden is 86 keer gescoord. Dat levert een gemiddelde op van 2,53 goals per wedstrijd.

Ronaldo en De Bruyne blijken ook de meest stabiele spelers van het EK tot nu. Vooral voor Ronaldo is dat opvallend, want de 36-jarige spits van Juventus speelde anders dan De Bruyne alle drie de matchen van het EK. Wingback Thomas Meunier hoort op zijn beurt bij de meer wisselvallige spelers.

Interessant is ook de individuele prestatie van spelers in wedstrijden. De wat afgeschreven Welshe spits Gareth Bale blijkt in de match tegen Turkije het verst boven zijn gebruikelijke niveau te zijn uitgestegen. Ook hier duikt De Bruyne opnieuw hoog op in de ranking. Zijn wondermooie assist en goal tegen Denemarken vielen misschien het meest op, maar ook tegen Denemarken bleek hij alomtegenwoordig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie