column

Jommekes jacht op de voetbal

Redacteur Weekend

Tijdens de sportzomer overschouwt Rik Van Puymbroeck dagelijks wat op en naast de sportarena gebeurt.

Hij zal vandaag niet spelen, de jongen met de witte haren, zijn vaak rood aangelopen gezicht en dat nu blauwe oog. Kevin De Bruyne vloog niet eens mee naar Sint-Petersburg en dat deed meer pijn dan die botsing tijdens de finale van de Champions’ League. Het beeld van De Bruyne op de bank tijdens de training deze week zei alles. Hoe ging dat dan gistermorgen? Zag hij door het gordijntje hoe die bus naar Charleroi vertrok? En hoe gaat hij die match in Tubeke volgen?

Enkele jaren geleden reden we voor een verhaal naar Drongen, het dorp waar we opgroeiden en dat voor De Bruyne alleen wielrenner Walter Godefroot voortbracht. We praatten er met Marianne De Clercq, de kleuterjuf die hem in 1994 in zijn klas kreeg. 'We hadden één bal per klas', zei ze. ‘Na een paar weken vroeg ik de directeur een tweede. Eén voor Kevin en één voor de rest.’ De Bruyne palmde op de speelplaats altijd het voetbalveldje in. De directeur moest een planning maken om iedereen de kans te geven te voetballen. ‘Als Kevin niet mocht spelen, deed hij niets anders. Hij ging op de bank zitten en wachtte tot het weer zijn beurt was.’ Ze noemden hem Jommeke. ‘De jacht op een voetbal’ is toevallig het mooiste album van tekenaar Jef Nys.

De jongen werd man, maar op een bank langs het veld of voor de tv sterft hij nog altijd.

Je denkt terug aan dat beeld in Tubeke en aan vanavond. De jongen werd man (niet te geloven, hij wordt deze maand 30), maar op een bank langs het veld of voor de tv sterft hij nog altijd. Hij wilde voetballen en hij wil voetballen. Bij zijn ouders staat een trofee van een Frans jeugdtornooi. Hij won die als beste speler, maar hij gaf hem meteen aan vader. ‘Hij ging weer voetballen’, vertelde Herwig De Bruyne. ‘Toen hij tien maanden was en nog niet kon lopen, stampte hij in zijn park de hele tijd tegen een bal.’

Het veld waar Kevin met voetbal begon, is nu een wei. Met, ook na mei, hoog gras en 39 populieren die zich al die matchen herinneren. Er grazen ezels, KVV Drongen fusioneerde met FC Baarle en VK Luchteren en voetbalt elders als KVE Drongen. Iemand vertelde over het drassige terrein vlak bij de oude Leie. ‘In natte winters overstroomde het veld en ook de kantine. Daarin werd je zelfs zat als je niet gedronken had. Zo scheef stond die.’

Daar begon alles. In dat park, op de speelplaats, dat drassige veld. De bank haatte hij. ‘Ooit moest hij een werkje maken voor godsdienst’, vertelde zijn moeder. ‘Zelfs dàn tekende hij een voetbalveld.’ Jommeke heeft er altijd in geloofd. Vanavond bidt hij voor beterschap.

Lees verder