column

Niet alles wat in De Tijd staat, is waar

Redacteur Weekend

Tijdens de sportzomer overschouwt Rik Van Puymbroeck dagelijks wat op en naast de sportarena gebeurt.

Niet alles wat in De Tijd staat, is waar. Op 19 september 2014 verscheen om 14.10 uur een stuk met de titel ‘Euro 2020 komt naar Brussel’. Iets verder lezen we dat ons land een achtste finale en drie groepswedstrijden zal organiseren, maar de auteur voegde eraan toe: ‘Dat betekent dat er nu echt wel vaart moet komen achter de bouw van een nieuw stadion in Brussel.’ De voetbalbond reageerde: ‘…België (kan) niet ontbreken in een ‘Euro for Europe’ waarbij wij een van de speelsteden zijn van 2020.’

Zeven jaar later is dit een rechtzetting en het gaat niet over het jaartal. Onze nationale tv-voetbalspits Filip Joos becommentarieerde deze week matchen in Rome, München en Kopenhagen en zit vandaag in Sevilla, maar in Brussel hoeft hij niet te zijn. In België wordt niet gevoetbald. We hebben dat stadion niet.

Bakoe wel. Dat stond juist in dat stukje. ‘Een opvallende winnaar in dat lijstje is Bakoe’, schreef De Tijd. ‘De hoofdstad van Arzerbeidzjan is volop bezig met de bouw van een Olympisch stadion met een capaciteit van 68.000 toeschouwers.’ Dat heet het Baki Olimpiya Stadionu en zondag speelt Turkije er tegen Zwitserland. Voor de Turken is dat nog een halve thuismatch, voor de Zwitsers is het ver vliegen.

Wie Bakoe door het archief van deze krant draait, komt niet altijd op de fraaiste stukken uit. Azerbeidzjan is nooit ver van conflicten in de regio Nagorno-Karabach, corruptie en Azerigate. Zelfs gelieerd aan voetbal. Zo speelde ex-Rode Duivel Emile Mpenza (dit stukje heeft slechts 2.450 tekens, maar het moet: na Kortrijk, Moeskroen, Standard, Schalke 04, Standard, Hamburg, Al-Rayyan, Manchester City, Plymouth en Sion en voor Eendracht Aalst) in 2010 een jaar bij Neftçi Bakoe en kreeg hij ‘opmerkelijke betalingen via de Litouwse Ukio Bank'.

Toch Bakoe dus, aan de Kaspische Zee, hoofdstad van Azerbeidzjan, dat geld verdient door aardolie en gas. De cellist Mstislav Rostropovitsj en de schaakgrootmeester Garri Kasparov werden in Bakoe geboren. Het kan er warm zijn. Dit weekend 32 graden.

Met de organisatie van het Eurovisiesongfestival in 2012, de Europese Spelen in 2015 en een eigen Formule 1-wedstrijd zette Azerbeidzjan de voorbije jaren de deuren open. President Ilham Əliyev is er aan de macht sinds 2003, toen hij zijn vader opvolgde die president was sinds 1993 en tussen 1969 en 1982 al in de Azerbeidzjaanse Russische Sovjetrepubliek. Je kan van de Azeri veel zeggen, maar niet dat ze wispelturig zijn. Standvastig regime daar.

Lees verder