Rode Duivels zijn gegroeid als ploeg

De Rode Duivels zijn door jaren ervaring en samenspelen een sterker collectief geworden. ©Photo News

De nationale ploeg komt vanavond in zijn tweede EK-match tegen Denemarken als een gerodeerd geheel aan de aftrap. Het jarenlang samenspelen door intussen ervaren dertigers laat zich zien in de statistieken.

België is met een gemiddelde leeftijd van 29,2 jaar samen met Zweden de oudste nationale ploeg op het EK voetbal. De as van de ploeg bestaat al bijna een decennium uit zo goed als dezelfde spelers in de goal, de defensie, het middenveld en de aanval.

Die vastigheid blijkt zich te vertalen in goede statistieken over het collectief en over hoe de ploeg op elkaar ingespeeld is. De Tijd analyseerde 48 matchen van de Rode Duivels sinds de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland op 9 juni 2017.

De Sterindex van De Tijd

Topvoetbal wordt minder een sport van eigenzinnige coaches die op buikgevoel spelers kopen, maar van data-wetenschappers die met nuchtere statistieken en wiskundige modellen op hun laptops mee beslissen over transfers, opstellingen en ploegtactiek. Daarom koos De Tijd ervoor tijdens dit EK zelf een model te bouwen om de sterktes van spelers en ploegen tegen het licht te houden.

Het gaat om 12 vriendschappelijke interlands en om 36 wedstrijden met inzet in de WK- en EK-kwalificaties, op het WK 2018, op het EK 2020 en voor de Nations League.

Graadmeter voor balbezit

Voor de offensieve statistieken vergeleken we het aantal gecreëerde kansen, schoten op doel en passen door de Belgen voor en tijdens het WK en de periode daarna. Het aantal passen is een goede graadmeter voor het balbezit en controle over de wedstrijd. Een parameter voor het defensieve compartiment is het aantal kansen dat tegenstanders creëren tegen de Rode Duivels en hun schoten op doel (zie grafieken). De analyse van de wedstrijdstatistieken toont dat vrijwel alle spelers meer passen, meer kansen creëren en op doel schieten.

De nuance wil wel dat de tegenstand zwaarder was in de periode voor en tijdens het WK. In totaal zitten zeven WK-matchen in de statistieken. De eerste twee tegenstanders Panama en Tunesië stelden weinig voor, maar Engeland, Japan, Brazilië en Frankrijk zijn van een andere orde dan de ploegen die de Rode Duivels doorgaans treffen. Maar voor het WK in 2018 was de tegenstand vergelijkbaar met wat België nadien trof.

Kansenmachine De Bruyne

Een opvallende uitschieter is Kevin De Bruyne. Hij creëert veel meer kansen dan zijn collega-Duivels. De Bruyne zit donderdag voor het eerst dit EK in de wedstrijdselectie tegen Denemarken. Het is misschien handig hem achter de hand te hebben als koevoet voor de stugge Deense defensie. Data-analyse in De Tijd Sterindex toont dat de Denen beter scoren dan de Belgen voor verdedigen, tackelen en ballen onderscheppen.

Al is de vraag hoe geconcentreerd en geïnteresseerd de Scandinaven op het veld komen. Hebben ze de schok verteerd, nadat hun ploegmaat en beste speler Christian Eriksen in de eerste poulematch tegen Finland een hartstilstand heeft gekregen op het veld en gereanimeerd moest worden?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie