Turks turbovoetbal versus Italiaans defensief staal

Leonardo Bonucci (34) en Giorgio Chiellini (36). ©Photo News

Het Europees kampioenschap voetbal schiet na een jaar corona-uitstel vandaag op gang met de opener Turkije-Italië. Het hele EK analyseert De Tijd met een eigen datamodel de prestaties van alle spelers en ploegen.

De Statler en Waldorf van het internationale topvoetbal blijven de steunpilaren van de Squadra Azzurra. De Siamese tweeling die jaar en dag samenspeelt in het hart van de defensie van topclub Juventus, Leonardo Bonucci (34) en Giorgio Chiellini (36), steekt qua defensieve kracht nog altijd torenhoog uit boven de rest van de 22 spelers die vanavond aan de aftrap komen voor de EK-opener.

Dat blijkt uit een analyse van De Tijd op een waaier van 24 skills of vaardigheden - van tackelen over sliden en lange passes trappen tot sprinten en voorzetten - die bepaald is door Electronic Arts, de producent van de Fifa-videogame. Tegenover Italiaans defensief staal - met de rijzende keepersster Gigi Donnaruma in de rangen - zetten de Turken turbovoetbal. Al is het opvallend dat de Italiaanse pocketvoetballer Lorenzo Insigne iedereen overtreft in tempo.

Nu de laptoptrainers het Europese voetbal veroveren, koos De Tijd ervoor zelf een model te bouwen om met statistieken de sterkte van spelers en ploegen tegen het licht te houden. De Sterindex op tijd.be/EK2020 bepaalt na alle 51 EK-matchen wie de meest waardevolle speler van het toernooi was. Tijdens het EK volgen we welke spelers uitblinken en klimmen in de ranking, of net onder hun normale niveau blijven. Van alle wedstrijden komen ook voor- en nabeschouwingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie