UEFA verbiedt regenboogkleuren op EK-stadion in München

De Allianz Arena in München, waar Duitsland en Hongarije elkaar woensdag treffen. De regenboogkleuren zullen er dan niet te zien zijn. ©Pool via REUTERS

De Europese voetbalbond verwijst naar zijn 'politieke en religieuze neutraliteit' als reden om niet in te gaan op het verzoek de Allianz Arena in München in de regenboogkleuren te hullen voor de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije.

Dieter Reiter, de burgemeester van München, had het verzoek ingediend bij de UEFA. De stad wil een statement maken tegen een wet die vorige week werd goedgekeurd door de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán. De wet verbiedt voorlichting over homo- en transseksualiteit aan jongeren en bant verwijzingen naar holebi's of transgenders op plaatsen waar minderjarigen kunnen komen.

De weigering van UEFA is beschamend.
Dieter Reiter
Burgemeester van München

Dinsdag maakte de Europese voetbalbond bekend niet op het voorstel van Reiter in te gaan. 'Racisme, homofobie, seksisme en alle vormen van discriminatie zijn de ernstigste problemen waar onze sport vandaag mee geconfronteerd wordt', meldt de UEFA. 'Discriminerend gedrag schaadt het voetbal, zowel in het stadion als online. Maar de UEFA is een politiek en religieus neutrale organisatie, en door de politieke context van dit specifieke verzoek moeten we de aanvraag weigeren.'

Reiter noemt de weigering van de UEFA 'beschamend'. Dat de Duitse voetbalbond DFB het voorstel niet harder steunt, is voor de burgemeester een extra ontgoocheling. 'Hun tegenvoorstel om de Allianz Arena op een andere dag dan de wedstrijd tegen Hongarije in regenboogkleuren te tooien is lachwekkend', zegt hij. Duitsland speelt woensdag zijn laatste groepswedstrijd tegen de Hongaren.

Regenboogvlag

'Maar we laten ons niet de mond snoeren door de UEFA', zegt Reiter. Zowel het stadhuis, de Olympiatoren als een gigantische windmolen vlak naast de Allianz Arena krijgen woensdagavond de regenboogkleuren. Andere steden in Duitsland volgen dat voorbeeld. Het Olympiastadion in Berlijn zal bij de aftrap in de regenboogkleuren gehuld zijn, net als de stadions van FC Köln, VFB Stuttgart, VFL Wolfsburg en FC Augsburg.

Manuel Neuer met een aanvoerdersband in regenboogkleuren. ©Photo News

De Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth roept fans bovendien op om uit protest met een regenboogvlag naar het stadion te komen. De UEFA staat overigens wel toe dat de Duitse keeper Manuel Neuer een aanvoerdersband in regenboogkleuren draagt, omdat 'de armband een teamsymbool is voor diversiteit en derhalve een goede zaak dient'.

Peter Szijjarto, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, is tevreden over de beslissing van de UEFA. 'Godzijdank hebben de leiders van het Europese voetbal gezond verstand getoond door niet mee te doen aan wat een politieke provocatie tegen Hongarije zou zijn geweest', zei hij. Maandag meldde hij al dat het extreem gevaarlijk is om sport en politiek te mengen en dat 'de Duitsers dat beter weten dan wie ook'.

Godzijdank hebben de leiders van het Europese voetbal gezond verstand getoond door niet mee te doen aan wat een politieke provocatie tegen Hongarije zou zijn geweest.
Peter Szijjarto
Hongaars minister van Buitenlandse Zaken

Boedapest

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest werden al twee groepswedstrijden afgewerkt voor een uitverkocht stadion van 67.000 man. Woensdag vindt er ook de kraker tussen Frankrijk en Portugal plaats en later nog een achtste finale.

Zowel in de wedstrijden tegen Portugal als die tegen Frankrijk lieten de Hongaarse fans in de volgepakte Puskás Aréna zich al van hun slechtste kant zien. Zowel Kylian Mbappé als Karim Benzema zou apengeluiden te horen hebben gekregen. De Portugese superster Cristiano Ronaldo zouden dan weer homofobe verwijten zijn toegesnauwd. De UEFA zegt beide 'mogelijke discriminerende incidenten' te onderzoeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie