Voetbalbond UEFA kronkelt in strijd voor holebirechten

De Duitse keeper Manuel Neuer draagt op het EK voetbal zijn aanvoerdersband in de regenboogkleuren. ©Photo News

De Europese voetbalbond UEFA probeert de schade te beperken na een faux pas over de reactie van de voetbalwereld op een homofobe Hongaarse wet.

Op de sociale mediakanalen van de UEFA verscheen woensdag het logo van de Europese voetbalbond in regenboogkleuren. De voetbalbond verspreidde ook een officiële verklaring dat ze trots is de regenboogkleuren te dragen.

Het is operatie schadebeperking nadat de UEFA in een dag tijd zijn troepen is kwijtgespeeld in de strijd voor holebi- en transgenderrechten. De Europese voetbalbond had de stad München verboden de Allianz Arena woensdagavond in de regenboog te kleuren voor de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije.

De Duitsers wilden dat doen uit protest tegen een onlangs goedgekeurde wet in Hongarije die holebi's en transgenders viseert. De UEFA weigerde met de boodschap dat ze een politiek en religieus neutrale organisatie is. Hoewel er publieke steun kwam voor de lgbti-gemeenschap is een regenboogstadion voor de UEFA een brug te ver.

'We willen niet gebruikt worden voor populistische acties', zei UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin aan de krant Die Welt. 'Vanwege de populariteit van het voetbal proberen heel wat mensen sportbonden te misbruiken voor hun eigen doel. Maar de UEFA kan geen instrument zijn voor elke politicus die ons belt en vraagt om dit of dat te doen voor of tegen een ander politicus.'

We willen niet gebruikt worden voor populistische acties. De UEFA kan geen instrument zijn voor elke politicus die ons belt en vraagt om dit of dat te doen voor of tegen een ander politicus.
Aleksander Ceferin
Voorzitter voetbalbond UEFA

De opstelling van de UEFA voedt de kritiek dat de strijd tegen racisme en discriminatie voor haar enkel een woordenkwestie is. Daarbij is het pijnlijk dat de voetbalbond voor het EK voetbal een grote petitieactie lanceerde om gelijke kansen voor iedereen te promoten.

Klein voetballand

Het is onduidelijk waarom de UEFA zo kronkelt in de kwestie. Hongarije is een klein voetballand op een totaal van 55 leden. Een geldkwestie lijkt het ook niet. De UEFA is een bedrijf dat via sponsors miljarden ophaalt uit de organisatie van het EK. Die stromen worden niet zomaar drooggelegd onder impuls van landen als Hongarije en bondgenoten.

Al beweren kwatongen dat het mogelijk ook een oost-westdiscussie is. Heel wat mensen aan de top van UEFA, onder wie voorzitter Aleksander Ceferin, komen uit Oost- en Centraal Europa.

De UEFA lijkt het klassieke pad te kiezen om wegens zijn grote belangen het midden te bewandelen en weg te blijven uit gevoelig geopolitiek gebied. Alleen is die realiteit helemaal veranderd. Grote bedrijven - met Nike als beste voorbeeld - kiezen er meer en meer voor zich duidelijk te profileren. De inschatting is dat de baten van een uitgesproken standpunt veel groter zijn dan de nadelen van boycotters bij een politiek-ideologisch meningsverschil.

Bovendien werd de UEFA op dit EK geconfronteerd met nog een andere evolutie. Superster Cristiano Ronaldo maakte op een persconferentie duidelijk dat hij Coca-Cola - grote sponsor van het EK - ongezonde brol vindt door twee flesjes van de frisdrank ostentatief onder tafel te zetten en met water te zwaaien. Ook nu gebruiken sterren als Antoine Griezmann hun socialemediaplatformen met tientallen miljoenen volgers om homohaat te tackelen.

De CEO van de Belgische voetbalbond Peter Bossaert vindt de opstelling van de UEFA onbegrijpelijk en spreekt over een gemiste kans. 'Een stadion verlichten in de regenboogkleuren is geen politiek. Dit gaat om mensenrechten. Net zoals de Rode Duivels ook niet aan politiek doen door te knielen voor een wedstrijd', klinkt het.

De UEFA laat wel toe dat de Rode Duivels knielen in de strijd tegen racisme en de Duitse kapitein Manuel Neuer zijn kapiteinsband in regenboogkleuren draagt.

Rond het stadion in München zullen woensdagavond gebouwen in regenboogkleuren oplichten en in de Allianz Arena zullen 10.000 regenboogvlaggen worden uitgedeeld. Heel wat Duitse clubs besloten bovendien hun stadion in de regenboog te doen kleuren. Het initiatief krijgt overal in Europa navolging. De bedoeling is dat ook de Brusselse Grote Markt woensdagavond in regenboogkleuren oplicht.

De Belgische voetbalbond heeft regenboogvlaggen opgehangen aan het nationale oefencentrum in Tubeke. De Belgische kapitein zal zondagavond in de achtste finale zijn band in de regenboogkleuren dragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie