Van Overtveldt wil meer tewerkstelling in Brussel en Wallonië

©Sofie Stevens

Het begrotingstekort in België kan meteen worden weggewerkt als in Brussel en Wallonië meer mensen aan de slag gaan. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zaterdag gezegd op Finance Avenue. Ook wil hij dat een verlaging van de roerende voorheffing een prioriteit van de volgende regering wordt.

Dat de minister er tijdens deze regeerperiode niet in geslaagd is met een begroting in evenwicht af te sluiten, ziet hij als een mislukking, zei hij tijdens het Finance Avenue-event van De Tijd en L'Echo. 'Toch denk ik dat we pas een begroting in evenwicht zullen krijgen, als we erin slagen de tewerkstellingsgraad te verhogen. Vandaag is die 69 procent, in de ons omringende landen is die vaak hoger dan 75 procent. Een verhoging met 1 procentpunt betekent voor de begroting meerinkomsten van 1 à 1,5 miljard euro.'

Van Overtveldt op Finance Avenue: 'Roerende voorheffing moet lager'

'Mijn conclusie na vier jaar is dat de sleutel tot een structureel begrotingsevenwicht in dit land ligt op het niveau van de tewerkstelling', aldus Van Overtveldt. Of met andere woorden: de nog openstaande vacatures - 150.000 - moeten worden ingevuld om het begrotingstekort weg te werken.

En daarvoor kijkt de N-VA-minister vooral naar Brussel en Wallonië. 'Vooral daar ligt de tewerkstellingsgraad te laag. Die moet dringend omhoog', klinkt het.

De werkgelegenheidsgraad van 20- tot en met 64-jarigen bedroeg in Vlaanderen 74,5 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. In Wallonië en Brussel ging het om respectievelijk 62,1 en 60,6 procent volgens cijfers van de statistiekdienst Statbel.

Roerende voorheffing

De Beursrally 2018-2019

Maandag start de Beursrally, de beleggerswedstrijd van De Tijd. Neem deel en maak kans op 10.000 euro.

Van Overtveldt ging ook in op de roerende voorheffing, die 30 procent bedraagt. 'Het was in de huidige legislatuur een onhaalbare oefening om die te verlagen, maar ik vind dat de volgende regering het debat moet heropenen. Ik geloof heel erg in het principe van de Laffer-curve. Als de belastingen te veel verhoogd worden, schieten we onszelf in de voet en beginnen de ontvangsten te dalen. Dat is nu het geval met de roerende voorheffing.'

Leegloop beurs

Een andere prioriteit voor de volgende regering is volgens Van Overtveldt het aantal delistings op de Brusselse beurs een halt toeroepen. 'We hebben al verschillende initiatieven genomen om start-ups en groeiers beter toegang te geven tot kapitaal, maar we stellen vast dat de Brusselse beurs in tegenstelling tot die van andere Europese landen meer delistings kent. Dat moeten we absoluut aanpakken', zegt hij. 

De N-VA'er kwam voorts terug op het Belfius-dossier. 'Een verkoop van de staatsbank hangt af van de situatie op de financiële markten. We gaan de bank niet tegen eender welke prijs verkopen.' In de marge kwam ook de Arco-deal ter sprake. 'Arco is heel sterk verweven met het Belfius-dossier. Dus als daar geen oplossing voor is, zal er ook geen zijn voor Arco.'

Positief

Van Overtveldt kijkt positief terug op de prestaties van de regering. 'Ik zou mezelf een 7 op 10 geven. We hebben heel wat maatregelen genomen die positief zijn voor de economie, zoals een stimulering van de start-ups en groeibedrijven. Dat zijn initiatieven die finaal zullen helpen de Brusselse beurs nieuwe zuurstof te geven.'

Alles over Finance Avenue 2018

· 'De aandelentips van Finance Avenue 2018'. Het expertenpanel tipte 12 aandelen: AB InBev, Vranken-Pommery, Basic-Fit, Econocom, Danone, Euronav, Total, EVS, Veolia Environnement, Solvay, Recticel en Biocartis.

· 'Vrijwillig aanvullend pensioen wordt een flop'. Dat voorspellen Jean Hindriks, professor UCL, en Michel Wuyts, directeur Fediplus.

· 'Tegenstrijdige fiscaliteit voor Belgisch vastgoed': tenzij er een perfecte storm aankomt blijft de waarde van Belgisch woonvastgoed overeind in de komende jaren, denken de sectorkenners.

· 'Biotech is een verhaal van ups en downs' : Beleggen in biotech is niet voor watjes. Dat bleek ook uit het verhaal van Bone Therapeutics toegelicht door de CEO tijdens een biotech-pitch.

· 'Roerende voorheffing moet lager': 'De verlaging van de roerende voorheffing moet één van de prioriteiten worden voor de volgende regering.' Dat zei Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

· 'Hervorming van de erfbelasting kan zeker betaald worden': Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) maakt zich geen zorgen.

· 'Er hangen wolken boven het groeiscenario' : het openingsdebat op Finance Avenue met de hoofdeconomen van BNP Paribas, KBC en ING België.

· 'Bekijk hier de presentaties van Finance Avenue 2018': Wie vandaag op Finance Avenue in Brussel rondliep kon daar zijn licht opsteken bij tientallen standhouders uit de financiële wereld. Hun tips en aanbevelingen vindt u hieronder terug in dit overzicht.

Advertentie
Advertentie